Radní rozhodovali minulý čtvrtek o poskytnutí dotační podpory z letošního rozpočtu města Prostějova. O některých dotačních částkách do kulturní oblasti, nad rámec pravomoci radních, budou rozhodovat zastupitelé na svém jednání v úterý 20. dubna.

„Peníze by měly podpořit různé kulturní projekty, jako jsou výstavy nebo například hudební festivaly. Financovat by se touto cestou měla třeba doprava a pojištění uměleckých děl, pronájmy, reklamy, tisky, osvětlení, ozvučení a podobně,“ uvedla náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, která má kulturní oblast ve své pracovní náplni. Jak doplnila, magistrát se bude touto cestou podílet také například na výrobě kamenů zmizelých obětí 2. světové války.

Finance odsouhlasené na jednání Rady města Prostějova podpoří také například celoroční činnost pěveckých sborů, loutkářů, tělovýchovné jednoty či klubů. „Zastupitelům dále předkládáme k odsouhlasení například návrh na podporu přípravy 2. části videodokumentu Prostějov XXI. století – Doba koronavirová, na zajištění projektu Kolona vítězství – po stopách hrdinů, na tisk publikace Prostějovské hostince v historických fotografiích. Dotační podpora půjde také národopisným a folklorním nebo studentským souborům. Takto poskytnuté peníze mohou být využity například na financování práce kameramana, asistenta kamery, střihače, zvukaře nebo na pronájem techniky, propagaci, stravu a pitný režim a tak dále,“ vyjmenovala ve zkratce náměstkyně Sokolová s tím, že celkem by tak do kulturní oblasti mohl jít necelý jeden milion korun.