Nezvykle rychlý průběh mělo úterní zasedání Zastupitelstva statutárního města Prostějova. Zastupitelé i zastupitelky se v krátké době už podruhé sešli v hale Sportcentra DDM v Olympijské ulici, neboť ve Společenském domě bylo zřízeno očkovací centrum a návrat do tradiční obřadní síně radnice není ještě možný kvůli pandemii covid-19. Program v pořadí již třiadvacátého jednání nejvyššího politického orgánu města zprvu obsahoval necelou dvacítku bodů a přestože byl ještě nafouknut o přidané položky, vše proběhlo ve zrychleném tempu, tudíž po necelých šesti hodinách byl konec. K jakým významným událostem došlo?

V pořadí třiadvacátého jednání se zúčastnilo téměř kompletní zastupitelstvo, pro nemoc chyběl pouze omluvený Vojtěch Burda (ANO 2011). Schůze začala minutou ticha k uctění památky nedávno zesnulé zakladatelky a dlouholeté ředitelky stacionáře Lipky Renaty Čekalové. Následovalo schválení programu jednání, které se tentokrát oproti předchozím zvyklostem protáhlo. Jak koaliční, tak hlavně opoziční zastupitelé totiž požadovali doplnění programu o další body. Všechny novinky v programu byly schváleny, například jednání o semináři k novému územnímu plánu města, diskuse nad budoucností účasti Prostějova ve spolku Odpady Olomouckého kraje či žádost hnutí Na rovinu! ukončit spolupráci města s právníkem Zdeňkem Klapkou. Primátor František Jura (ANO 2011) poté prosadil naopak stažení dvou bodů programu z jednání zastupitelstva týkajících se majetkoprávních záležitostí města.

Nejdéle zastupitelé a zastupitelky v úterý 20. dubna debatovali o schválení rozpočtového opatření ve výši 3,4 milionu korun na zakoupení potřebného vybavení pro stacionární radary, čímž by padla definitivní zelená pro obnovení měření rychlosti vozidel v ulicích města. Radní, kteří byli od prvopočátku pro, přišel na zastupitelstvo podpořit i ředitel Územního odboru Policie ČR v Prostějově Tomáš Adam. „Kdyby radary svojí prevencí dokázaly zachránit jen jeden jediný lidský život, investice města se určitě vyplatí. Jako policisté jsme jednoznačně pro obnovení měření rychlosti a vůbec nepodezřívám vedení města, že chce jen pokutami zaplnit městkou pokladnu,“ uvedl plukovník. 

Zastupitelé dále jednohlasně schválili nového ředitele Městské policie Prostějov Libora Šebestíka a naopak se před odchodem do důchodu rozloučili s dlouholetým vedoucím odboru dopravy prostějovského magistrátu Miroslavem Nakládalem. Zároveň byl představen jeho nástupce. Komunální politici odsouhlasili i prodej pozemků ve Ptení místnímu obecnímu úřadu a zároveň se dozvěděli, jak se vyvíjí snaha města prodat i tamní zámek. Řeč byla rovněž o osudu místního nádraží, majitel Správa železnic hodlá stařičkou výpravní budovu vyklidit a začít ji nabízet případným zájemcům o koupi. Dvě nové ulice v Domamyslicích získaly svá jména, třetí si bude muset ještě počkat.

Úterní jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova bylo po roce opět vysíláno v přímém přenosu, radní za tímto účelem pořídili novou kameru.

 

Podrobné zpravodajství z prostějovského zastupitelstva najdete v tištěném vydání Večerníku, které vychází v pondělí 26. dubna