Pro ostrá slova nejde daleko. Na podzim roku 2019 šokoval prostějovské zastupitele v obřadní síni radnice prohlášením, že jsou bezcharakterní darebáci. Čeněk Svoboda z Vrahovic vystoupil také se svým proslovem na jednání zastupitelstva konaném v úterý 20. dubna. A na mušku si vzal údajný podvod s vodou...

„Chci se vás zeptat, nechybí vám náhodou osm set milionů korun ve vašem rozpočtu? Jsou to peníze, které si z Prostějova odvezla společnost Veolia! A způsobili to tři lidé, pan Faltýnek, Hanák a Tesař! To oni v minulosti přesvědčili zastupitele, aby hlasovali pro smlouvu s uvedeným dodavatelem vody na dlouhých třicet let. Strašně mi vadí, že mě okrádáte na vodném a stočném,“ rozčiloval se Čeněk Svoboda.

„Ty peníze mohly sloužit naší vodě, a předesílám, že se jedná o naši vodu. Nyní ale slouží jakýmsi pochybným nadnárodním společnostem, které z ní čerpají peníze a odvážejí je do daňových rájů, přičemž naše voda z toho nic nemá. Chtěl bych poprosit, aby se opozice tady v zastupitelstvu dala dohromady a aby mi pomohla ustanovit výbor na ochranu naší vody. A chci, aby o naší vodě bylo v Prostějově referendum, které by mohlo proběhnout na podzim společně s volbami do Poslanecké sněmovny. A zároveň chci požádat ty zastupitele, kteří mě nehorázně pomlouvají, aby toho nechali. Jsem starobní důchodce s průměrným důchodem, takže milerád přijmu nějaké odškodnění. Navíc jsem ochoten dvakrát do týdne stát před naší radnicí a lidem vysvětlovat, jaký je na nás páchán podvod s vodou,“ uvedl doslova při svém veřejném vystoupení na zastupitelstvu Čeněk Svoboda.

Žádné odpovědi od nikoho z přítomných zastupitelů se nedočkal, většinou však nechápavě kroutili hlavami...