Až do nynějška velice pomalé rozvolňování hygienických opatření proti šíření koronaviru zapříčinilo, že u korfbalového oddílu SK RG Prostějov dostalo před plánovaným obnovením normální přípravy zatím přednost pokračování v rozjetých „distančních“ projektech.

V první řadě jde o pravidelné on-line tréninky na klubovém facebookovém profilu s koučem mládeže a stále aktivním extraligovým i reprezentačním hráčem Petrem Galíčkem. Na programu jsou každé úterý, připojit a zúčastnit se může kdokoliv.

Také pokračuje rozjetá tradice víkendových výletů, jež podnikají členové ergéčka po menších skupinkách na různá místa našeho regionu. Po Běleckém Mlýnu a Podhradském rybníku přišla tentokrát na řadu rozhledna na Velkém Kosíři, následně pak Lázně Skalka. Účast korfbalistek a korfbalistů byla znovu hojná.

Dneškem konečně dochází k výraznějšímu uvolnění covidových nařízení. „Na 7. května máme domluvenou trenérskou schůzku, chceme zjistit situaci ohledně sportování na venkovním hřišti RG a ZŠ města PV ve Studentské ulici a naplánovat tamní rozjezd společné přípravy v jednotlivých věkových kategoriích,“ sdělil Večerníku hlavní lodivod A-týmu ergéčka David Konečný uprostřed minulého týdne.

Bez ohledu na komplikace spojené s nemocí covid-19 by letos určitě měly proběhnout dvě vrcholné mezinárodní akce, kterých se v reprezentačních výběrech České republiky může zúčastnit celá řada prostějovských hráček i hráčů.

Nejprve to bude Mistrovství Evropy U15 v korfbalu od 1. do 3. července v Maďarsku, kde se budou dodržovat veškerá protiepidemická opatření včetně testování všech účastníků na koronavirus. Díky tomu se mají zvládnout oba plánované turnaje: v klasickém korfbalu (v hale či venku) i v beach korfbalu. Na minulém šampionátu 2019 přitom tým ČR vedený trenérskou dvojicí Martin Šnévajs a Aneta Lešanská z Prostějova získal historické zlato na písku.

Ve druhé polovině října se poté uskuteční Mistrovství Evropy dospělých 2021 v korfbalu, a to v Belgii. Nedávno bylo na programu slavnostní losování základních skupin, přičemž český národní kolektiv se ocitl v grupě B společně s Belgií, Německem a Katalánskem. Druhou skupinu tvoří Nizozemsko, Portugalsko, Anglie a Maďarsko, první dva z obou kvartet postoupí do semifinále, ostatní zabojují o 5. až 8. místo. Asistentem trenéra družstva ČR je David Konečný, do hráčského kádru patří minimálně Lenka Faltýnková, Renata Havlová, Petr Galíček, Alexandr Vyroubal, Petr Šnajdr a Jan Tichý.