A je to oficiální. Amatérské i mládežnické soutěže se, stejně jako v předchozí, ani v sezóně 2020/21 nedohrají. Úterní jednání výkonného výboru Fotbalové asociace už tak pouze oficiální cestou potvrdilo informaci, o které se po vydání rozvolňovacích balíčků vlády nahlas mluvilo a které Večerník předeslal již v minulém vydání. Všechny soutěže pořádané Fotbalovou asociací (FAČR) byly 4. května předčasně ukončeny, jedinou výjimkou je Český pohár MOL Cup mužů a 1. liga žen. Ostatní soutěže od ČFL a MSFL po nejnižší okresní grupy včetně mládeže nepoznají vítěze ani poražené. Také v letošním roce totiž nikdo nepostoupí, ale ani nesestoupí. Protože se nepodařilo dohrát alespoň polovinu ročníku, budou soutěže anulovány.

 

Fotbalová sezóna 2020/21 je minulostí. Stejně jako předešlý ročník, ani ten letošní nedopadl tak, jak by si veřejnost z řad kopané představovala. Během podzimní části, kterou stihnul v půli října zastavit koronavirus, se týmy dočkaly pouhých deseti kol. Nejnižší třetí třída a divize žen odehrály dokonce ještě méně. Veškeré naděje se tak vkládaly do zlepšení situace v jarním období, kdy by se kromě kompletní druhé poloviny dohrály také zbývající podzimní zápasy. Jenže pandemie místo ústupu nabírala na síle. Měsíce nejistoty tak nadále plynuly a šance na dokončení ročníku postupně klesaly. Minulý týden přišla zpráva, kterou nikdo nechtěl slyšet, ale každý věděl, že přijde.

„Do poslední chvíle jsme bojovali o to, aby se mohly neprofesionální soutěže dohrát. Z tohoto důvodu jsme také neustále vymýšleli nové a nové varianty scénářů tak, abychom mohli odehrát požadovaný počet utkání a byla zajištěna regulérní prostupnost soutěží. Ve chvíli, kdy jiné soutěže byly odpískány, my stále věřili a bojovali. Máme ale první květnový týden a stále není povolena ani možnost plnohodnotného tréninku klubů, takže je potřeba nyní bohužel konstatovat, že ani fotbalové soutěže již nepůjdou dohrát,“ oznámil v tiskové zprávě předseda FAČR Martin Malík.

Přitom pro letošní ročník FAČR rozhodl o změně stanov, aby případným komplikacím předešel. Nejzásadnější změnou byla možnost případného určení pořadí i při odehrání nadpoloviční většiny zápasů. K tomu po podzimní neúplné části mnoho nescházelo, jenže jarní část byla stále odkládána, až už ji nebylo kam posunout. Rozhodující úder přišel po vyhlášení vládních balíčků, podle kterých se bude v následujících týdnech postupně rozvolňovat. Jinou variantu než ukončení soutěží tak asociace neměla. I druhý ročník v řadě s pandemií koronaviru bude anulován, čímž amatérští fotbalisté přišli o další sezónu. Takže ani tabulky 2020/2021 nepoznají radost postupujících nebo smutek u padajících celků.

Ačkoliv to vypadá, že dva měsíce jsou stále dlouhá doba a asociace ještě mohla chvíli vydržet, déle to opravdu nešlo. Bez řádné přípravy zkrátka není možné naskočit do rozjeté sezóny, kde by některé kluby hrály o velmi důležité body. Případná vážná zranění spojená s nedostatečnou přípravou by zkrátka byla ještě horší zprávou než anulace ročníku.

„Zdraví hráčů je a vždy bude naší prioritou. Opravdu jsme dnes již v termínu, kdy nejde realizovat harmonogram soutěží od ČFL a MSFL dolů, včetně tolik potřebného tréninkového procesu, který by restartu předcházel. Je to samozřejmě o to smutnější, že jde o druhou sezónu v řadě, kdy musely být neprofesionální soutěže předčasně ukončeny,“ doplnil generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Největší potíže hlásila třetí liga a Čechy

Na Moravě nejvíce záleželo na tom, do kdy bude moci čekat MSFL, které chybělo k polovině ročníku sedm utkání. V Čechách byla situace ještě daleko horší. Některé z krajů měly odehraných mnohem méně kol než ty moravské a o tom, že nebudou sezónu dohrávat, měly jasno už v polovině dubna. Například krajský přebor Ústeckého kraje stihl na podzim pouze sedm kol. „Pro nás bylo klíčové datum třetího května, kdy musela začít řádná příprava klubů, kterou však vládní opatření neumožnila. Situace se řešila dlouhodobě nejen s kluby z Moravskoslezské fotbalové ligy, probíhaly také videokonference obou Řídících komisí i se všemi krajskými předsedy. Bohužel se nezdařil zajistit návrat včas a soutěže už by se zkrátka nestihly dohrát, takže předčasné ukončení zůstalo jedinou variantou,“ přiznal předseda Řídící komise pro Moravu Pavel Nezval.

Krajským i okresním soutěžím scházela pouhá tři utkání. Jedinou výjimku představoval krajský přebor, tomu chyběly ještě o dva duely více. Ani tyto soutěže se však svého zdárného konce nedočkají kvůli posloupnosti soutěží. „Co k tomu říct, myslím si, že po vydání vládních balíčků jsme už asi všichni věděli, že to jinak nedopadne. Je to opravdu smutné, obzvláště, když se jedná už o druhý ročník v řadě. Nejvíce to zase ublíží mládeži, zejména skupině, která je v přechodu do dorostu, kde se dlouhodobě mládež propadá. Za poslední dva roky se neodehrála ani jedna celá sezóna dohromady, to se zkrátka v budoucnu musí někde projevit,“ hořekuje nad koncem soutěží Milan Elfmark, předseda Okresního fotbalového svazu Prostějov.

Ještě před týdnem doufal v zachování soutěží místopředseda OFS Prostějov Josef Sklenář. „Ta víra je ale už jen malá. Když se nezačalo oficiálně trénovat, nedokážu i představit, kdy by se to mělo pustit,“ konstatoval. Jeho obavy se potvrdily. A zbyla tak jen hořkost. „Už dávno měli vymyslet systém, jak by mohly soutěže mládeže případně všechny amatérské soutěže, fungovat. Určitě by se nějaké řešení našlo. Za mě je to likvidace fotbalu,“ říká bez obalu Sklenář, který kromě pozice okresního funkcionáře šéfuje i čechovickému fotbalu. Je si přitom vědomý, že současná situace bude mít důsledky i v budoucnu. „Budeme na to dlouho dojíždět. Je to neodpustitelná věc, že dva soutěžní ročníky jsou vynulované. Za mě je to velké zklamání, že tohle naše vláda dopustila,“ dodává Sklenář, který naráží i na skutečnost, že setkávání mládeže probíhala i neoficiálně. „Když to vezmete, že dnes se setkávají děti stejně i přes zákaz, tak se mohly setkávat v rámci sportu, kdy by to bylo řízené a pod kontrolou...“

V klubech převládá smutek

Nastalou situaci samozřejmě bedlivě sledovaly i všechny regionální kluby napříč soutěžemi. I u nich převládá většinou především smutek z toho, že se během jarní části nebylo možné vrátit na hřiště, jak byly zvyklé, a to bez ohledu na současné postavení v tabulce. 

Podobně vidí situaci i o třídu níž. „Tajně jsem doufal, že se podzimní část ještě dohraje. Jestli by to však mělo nějaký význam a efekt, nedokážu říct. Hlavně by asi šlo o to, aby se aspoň něco dělo. Je dobře, že se už alespoň rozvolnila mládež. Dospělí musí ještě počkat, ale věřím, že už to dlouho trvat nebude a budou se hrát přáteláky. Teď nezbývá než čekat, že podzim začne v plné parádě a vydrží to až do jara,“ přidal předseda a trenér Otaslavic Jiří Hon.

Shodně sledovaly situaci i kluby v okresním přeboru. „Jen se čekalo na oficiální stanovisko, které jsme si nikdo nepřáli, ale věděli o něm. Dvě sezóny za sebou už budou znamenat opravdový problém. Nejvíce to odnese mládež, ti kluci i holky ztratili celé dva roky, i pro trenéry to teď bude nelehký úkol, do kterého se taky všem nebude chtít. To bude pomalu stejné jako začínat zase od nuly. Tohle není dlouhodobě udržitelné. Mrzí mě i to, že jsem osobně necítil větší snahu bojovat ze strany FAČRu, myslím si, že ta snaha mohla být daleko větší i za pomoci veřejnosti, ale amatérský sport zřejmě pro ně není prioritou,“ říká otevřeně sekretář a trenér mládeže Brodku u Prostějova Radek Kolařík.

Asociace pomůže s přáteláky

Fotbalová asociace kromě ukončení sezóny také schválila pomoc klubům v případě pořádání různých přátelských zápasů či turnajů, na kterých se bude za pomoci Olomouckého KFS i OFS Prostějov podílet. V případě včasného uvedení termínu do systému zajistí tyto svazy delegaci rozhodčích. Kromě toho také daný svaz uhradí jejich náklady.

„VV FAČR dnes rozhodl také o tom, že v případě pořádání nemistrovských utkání (turnajů), která se budou konat do 30. června 2021 a budou řádně schváleny řídícím orgánem soutěže, bude platby za rozhodčí hradit FAČR, tak abychom mohli jako střešní organizace amatérského fotbalu přispět alespoň nějakou měrou k reálnému návratu fotbalu na hřiště a zároveň pomoci přípravě hráčů na novou sezónu,“ nastínil předseda FAČR Martin Malík.

Tuto variantu kvituje také předseda Olomouckého krajského fotbalového svazu Daniel Vitonský. „Určitě je dobře, že alespoň takto bude moci každý ze svazů přispět. Pomůže to nejenom hráčům v přípravě, ale také rozhodčím, kteří už více než půl roku nepískali, a i pro ně může jít o důležitou přípravu před nadcházejícím ročníkem. Teď je hlavně důležité, aby tato přátelská utkání mohla začít probíhat co nejdříve. Pevně věřím, že mládež bude moci začít co nevidět. Když už jsou ty děti testované ve škole, přijde mi zbytečné, aby alespoň ony už nehrály aspoň ty přátelské zápasy,“ doplnil předseda.

 

O kolik zápasů přišly regionální celky v mužských kategoriích v sezóně 2020/21:

Krajský přebor (Kralice, Lipová)      39

I.A třída skupina A (Konice)             16

I.A třída skupina B (Čechovice, Kostelec, Plumlov, Protivanov, Určice)               70

I.B třída skupina A (Klenovice, Mostkovice, Otaslavice, Pivín, Vrchoslavice)      70

I.B třída skupina B (Haná PV, Jesenec-Dzbel, Smržice) – 46

Okresní přebor OFS Prostějov-II. třída         112

III. třída skupina A                                        44

III. třída skupina B                                        44

Celkem zrušených duelů:                              441

poznámka: zápasy celků z regionu v krajských soutěžích proti sobě jsou započítány pouze jednou