Nádherné letní počasí bylo ideální kulisou pro domácí premiéru nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov v koronavirem opožděném a zkráceném ročníku 1. ligy družstev mužů ČR 2021.

Veledůležitý zápas 3. kola soutěže proti kvalitnímu nováčkovi TJ Plazy se však postupně obracel k horšímu, stejně jako se bouřkovými mračny postupně zatemňovalo původně slunečné odpoledne. A vše nakonec dopadlo bolestnou prohrou 3:6, jež pro tradičního prvoligistu s pokračující nulou na bodovém kontě znamená nepříjemné zahučení do sestupových trablů.

Začátek přitom zvládli Hanáci výborně. Jakub Klaudy a Lukáš Pírek v úvodní dvojici opanovali skvělým výkonem druhou polovinu prvního setu (z 5:5 na 10:6), a když ve druhé sadě otočili ze 4:6 na 7:6, směřovali k vítězství. Navzdory dílčímu zaváhání (8:10) k němu posléze i dospěli opětovným zlepšením v tiebreaku – 10:8.
Leč vzápětí se hosté jali prokazovat svou až nečekaně vysokou herní úroveň. Druhá dvojka Ladislav Pírek, Tomáš Roba sice držela do stavu 7:8 krok, jenže pak jí chybělo pořádné zakončení. A postupně klesající produkce přinesla jasné podlehnutí 7:10, 5:10.
Což ještě nebylo nic tak hrozného, protože domácí si dost věřili na trojice. Bohužel právě trojky se staly klíčovým zlomem ve vývoji střetnutí na stranu Středočechů. Nejprve Jan Matkulčík, Jakub Klaudy a Marian Příhoda neukočírovali ve vyrovnaném boji stěžejní koncovky (z 6:5 na 9:10, ze 7:7 na 7:10), opakovaně dopláceli na zbytečné chyby i nepřesnosti.
A vzápětí trio Pírek, Pírek, Roba fatálně srazilo dolů zranění mladšího z bratrů Lukáše (natažený stehenní sval). Se střídajícím novicem Jakubem Bucherem sice Moravané měli slibné pasáže (z 3:4 na 6:4 v prvním dějství, vedení 9:8 ve druhém), ovšem protivníci vždy zapnuli na vyšší obrátky a oslabení favorita dokázali využít k obratu (7:10, 9:10).
Za nepříznivého stavu 1:3 spočívala prostějovská naděje v tradičně silné střední části duelu, kde se domácí opravdu zvedli. „Plonková“ dvojka Matkulčík, Příhoda i přes občasné výpadky prokázala své kvality mírně nervózním triumfem 10:9 a 10:7. Načež jeden z nejlepších českých singlistů Tomáš Roba rovněž s potížemi zvládl bitvu jednotlivců poměrem dvakrát 10:8, neboť si pohlídal rozhodující výměny v koncovkách.
Bylo tedy srovnáno 3:3, šance stále žila. Vzhledem ke zdravotní indispozici opory Lukáše Pírka však tým „jedničky“ nutně potřeboval vyhrát třetí trojici, v níž Matkulčíkovi, Klaudymu a Příhodovi vyšel podle představ jen druhý set. Zbylé dva se naopak změnily v přehlídku různých hrubek, mnohem jistější soupeři měli navrch – 5:10, 10:5, 6:10.
Ve čtvrté trojce musel k Ladislavu Pírkovi a Robovi naskočit viditelně nervózní Jakub Bucher, a protože se ani jeho zkušenějším parťákům vůbec nedařilo, jasná porážka 5:10, 2:10 na sebe nenechala dlouho čekat. Do čtvrté dvojky sice potom naskočil po boku Klaudyho obětavý Lukáš Pírek s obvázaným stehnem, nicméně bolavá noha ho logicky nepouštěla do žádných prudších či rychlejších pohybů. I tak kluci zkraje obou sad sympaticky bojovali, aby je následně zkoncentrovaní borci Plazů jednoznačně rozebrali (ze 4:4 na 4:10 a ze 6:5 na 6:10). Tím bylo definitivně vymalováno celkovým výsledkem 3:6.

 

ÚSTY TRENÉRA
Richard BENEŠ - TJ Sokol I Prostějov:
„Rozhodly dva hlavní faktory. Tím prvním bylo, že jsme nezískali ani bod v trojicích, které normálně umíme a dost si na ně věříme. Tentokrát nám ale nešly, navíc se při nich zranil Lukáš Pírek, do té doby asi náš nejlepší hráč. Věřím, že bez jeho zdravotních potíží bychom proti silnému nováčkovi soutěže měli aspoň na remízu. Takhle jsme po dobrém úvodu s první vítěznou dvojkou rázem prohrávali 1:3, tradičně silnou prostřední částí zápasu díky plonku i singlu ještě vyrovnali na 3:3. A potom rozhodla ztracená třetí trojka, kterou jsme nutně potřebovali získat pro sebe. Porážka je samozřejmě zklamáním, zvlášť doma. Klukům však nelze upřít snahu ani bojovnost, problém spíš spočíval v nedostatečně kvalitním výkonu. Plus se přidala smůla v podobě toho zranění a soupeř z Plazů pak byl za daných okolností lepší. V sobotu do Českého Brodu teď pojedeme určitě bez Lukáše, bude to tam hodně těžké. Jako důležitější v naší momentální situaci vidím, abychom šli kompletní do dalšího utkání doma se Vsetínem B. Právě tento celek, a ještě béčko Čakovic dosud vypadají jako protivníci, které bychom navzdory našemu výsledkově špatnému startu do sezóny mohli nechat v tabulce pod sebou. Už předem jsem tušil, že letošní ročník bude velice těžký, přesto stále věřím v šanci vyhnout se bojům o záchranu a třeba ze šestého místa těsně proklouznout do prvoligového play-off.“

 

1. LIGA DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2021 – 3. KOLO

TJ Sokol I Prostějov – TJ Plazy

3:6

 

Výsledky jednotlivých utkání: Klaudy, Luk. Pírek – Srba, Šimáně 2:1 (6, -8, 8), Lad. Pírek, Roba (Bucher) – Bartoš, Zelba 0:2 (-7, -5), Matkulčík, Klaudy, Příhoda – Šimáně, Bartoš, Jeník 0:2 (-9, -7), Lad. Pírek, Luk. Pírek, Roba (Bucher) – Srba, Zelba, Mareček (Oborník) 0:2 (-7, -9), Matkulčík, Příhoda – Jeník, Oborník (Mareček) 2:0 (9, 7), Roba – Bartoš 2:0 (8, 8), Matkulčík, Klaudy, Příhoda – Srba, Zelba, Mareček 1:2 (-5, 5, -6), Lad. Pírek, Roba, Bucher – Šimáně, Bartoš, Jeník 0:2 (-5, -2), Klaudy, Luk. Pírek – Bartoš, Zelba 0:2 (-4, -6).

Trenér Prostějova: Richard Beneš. Trenér Plazů: Ladislav Oborník.

Rozhodčí: Halml a Jonák. Diváků: 50.

 

1. LIGA DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2021

3. kolo: TJ Sokol I Prostějov – TJ Plazy 3:6, SK Start Praha – TJ Slavoj Český Brod 6:4, MNK mobilprovás Modřice B – Areál Club Zruč-Senec 6:0, TJ Avia Čakovice B – NK Austin Vsetín B 6:3.

Průběžná tabulka

1. Plazy           2          1          0          17:10   5

2. Modřice B  2          0          1          14:7     4

3. Start Praha  2          0          0          12:8     4

4. Zruč-Senec 2          0          1          12:12   4

5. Český Brod 1          1          1          15:14   3

6. Čakovice B 1          0          2          10:15   2

7. Vsetín B      0          0          2          6:12     0

8. Prostějov   0          0          3          10:18  0