Prostějovská kopaná má velice dlouhou historii sahající až do roku 1904, kdy byl místní oddíl založen. V prvních čtyřiceti letech to byla historie nadmíru úspěšná, 1.SK Prostějov opakovaně působil v nejvyšší národní soutěži a nebyl tam zdaleka jen do počtu. Od konce druhé světové války se však dějiny zdejší kopané musely hodně uskromnit. Až teď to přišlo!

Právě sezóna 1945/46 byla poslední prvoligovou za dobu existence eskáčka. Následně klub pod diktátem mocenských struktur mnohokrát změnil nejen svůj název a jeho herní i celková úroveň šla prudce dolů. Většinu z následných padesáti let strávili Hanáci v nižších soutěžích formátu MSFL či divize, pouze občas epizodně nakoukli do druhé ligy.

Teprve fúze s brněnským FC LeRK znamenala od ročníku 1995/96 trvalejší návrat Prostějova mezi účastníky druhé nejvyšší soutěže ČR. Trval necelou dekádu, aby v létě 2003 neslavně skončil pádem dolů z administrativních i ekonomických důvodů.

Novodobá kvalitnější historie 1.SK se začala psát o dalších deset let později a jejím dosavadním vrcholem se stal dvojnásobný postup zpět mezi druholigovou smetánku (2016, 2018). Aktuální třetí místo z uplynulé Fortuna:Národní ligy 2020/21 však dřívější triumfy v Moravskoslezské lize hravě strčilo do kapsy.

Mladá, bojovná, soudržná a moderně makající hanácká parta proletěla covidem poznamenanou soutěží jako svěží vichřice bořící veškeré dosavadní hranice možného. Tolik dobytých vítězství i získaných bodů na tak vysokém českém levelu, to nemá v poválečné éře prostějovského fotbalu obdoby. A druholigový bronz a současně 21. pozice mezi všemi kluby ČR je top výsledkem eskáčka za posledních pětasedmdesát let, což jsou úctyhodné tři čtvrtiny století!

„Historie našeho oddílu je pro mě osobně i pro všechny naše klubové členy moc důležitá, jsme na ni náležitě hrdí. A hlavní myšlenkou při obnovování tradice 1.SK určitě bylo, aby také současnost i budoucnost co nejlépe navazovaly na tyhle jak dlouhé, tak kdysi úspěšné dějiny. Mám opravdu velkou radost, že se nám tento záměr daří v rámci možností tak dobře naplňovat, letošní třetí příčka ve Fortuna:Národní lize je krásným počinem. A pevně věřím, že jsme tím ještě neřekli zdaleka poslední slovo. Mou vizi o postupu do první ligy asi každý zná,“ řekl Večerníku s úsměvem předseda 1.SK Prostějov František Jura.

 

 Speciál vychází 21. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.