Druhý ročník dětské verze Metle Cupu na hřišti v Otaslavicích je u konce. Plná kapacita deseti mužstev se nakonec nepodařila naplnit. I tak však osm účastníků svedlo líté boje nejen ve dvou skupinách, ale především v play-off, kde kromě očekávaných výsledků přišla i řada překvapení. Ve velmi horkém počasí, které pro všechny kluby znamenalo těžké podmínky, se nejlépe zadařilo Ivanovicím, které dokázaly ovládnout nejen skupinu, ale také všechny tři nástrahy vyřazovacích bojů a zaslouženě si tak došly pro letošní primát. Večerník sledoval dění pěkně zblízka!

 

Organizátorům se nakonec i přes veškerou snahu nepodařilo naplnit kompletní kapacitu deseti mužstev. V sobotu dopoledne navíc místo nahlášených osmi mužstev přijelo pouze sedm, jelikož celek z Ivanovic nedokázal vinou zdravotních důvodů dát dohromady druhé mužstvo. Společně s domácím celkem se však přeci jen podařilo dát dohromady posledního účastníka skupinové fáze.

Ovlivňující počasí

Už od brzkých ranních hodin bylo jasné, že letošní turnaj se odehraje v opravdu horkém počasí, které bylo určitě nepříjemné nejen pro hráče, ale také trenéry i fanoušky. Možná se právě v důsledku obrovského horka v areálu sokolovny neobjevilo tolik lidí jako v loňském roce. Na teploty atakující až pětatřicet stupňů však byli organizátoři nachystaní. Všechny celky měly po celý turnaj zajištěn pitný režim. U každého hřiště nechyběl před každým zápasem kbelík čerstvé vody a v areálu se ještě mohli všichni zchladit v malém nafukovacím bazénku a šestimetrové vodní skluzavce, která byla jednoznačně největší zábavou pro všechny zúčastněné kluby i místní děti.

I když je v „Metlích“ zvykem, že na tomto turnaji jdou utkání rychle za sebou, letos to bylo i vinou počasí trochu jiné. Po dvou odehraných utkáních vždy následovala krátká pauza, jakou využívali především oba rozhodčí Jaroslav Krátký a Jaroslav Procházka, kteří zvládli odřídit celý turnaj bez větších potíží.

Skupina A

V první skupině hrané na hřišti číslo jedna se představily domácí Otaslavice, mix hráčů Otaslavic a Ivanovic, Němčice nad Hanou a Vrahovice. Ze skupiny nakonec vyšel vítězně právě mix hráčů, který zvítězil jen díky lepšímu skóre oproti Němčicím nad Hanou. Třetí místo patřilo Otaslavicím a bez bodu zůstaly ve skupině Vrahovice.

Ve skupině se dá hovořit o třech vyrovnaných týmech, kde však lepší koncovku jasně ukázal mix a Němčice na rozdíl od domácích. To Vrahovice byly takovým menším otloukánkem skupiny, kdy ve všech třech zápasech inkasovaly shodně po šesti brankách.

Skupina B

Druhá grupa byla ještě více zamotaná. V ní se představilo mužstvo Ivanovic, Brodku u Prostějova, Určic a spojeného týmu Loupáci a Vícov. Zde slavil postup z prvního místa Brodek u Prostějova, i když by to po prvním duelu jen těžko někdo předpovídal, protože jej ztratil s Vícovem. Druhé místo obsadily Ivanovice se stejným počtem bodů jako první celek, ale horším vzájemným zápasem. Třetí místo si díky lepšímu vzájemnému utkání uzmuly Určice a na poslední příčce skončili Loupáci a Vícov.

Čtvrtfinále

Pavouk do play-off znamenal pro organizátory trochu těžší práci, než je obvyklé. Jelikož ještě před turnajem proběhla domluva mezi trenéry, že smíšené mužstvo odehraje pouze skupinu a následně bude muset vypadnout, protože zde hráli i hráči ročníku 2006, a navíc většina mužstva byla ze dvou týmů, musel to organizační tým uzpůsobit. Prvních dvou čtvrtfinálových dvojic se to však netýkalo. Zde bylo jasné, že se utká Brodek u Prostějova s Vrahovicemi a Němčice s Určicemi.

U druhých dvou dvojic už byla situace komplikovanější. Zde se měl odehrát souboj mixovaného družstva Ivanovic s Vícovem a ivanovického hlavního celku s Otaslavicemi. Po dohodě trenérů se pavouk poupravil tak, že oba celky Ivanovic se utkaly mezi sebou a zápas byl pouze zkontumován a o poslední volné místo v bojích o medaile zabojovaly Otaslavice s Vícovem.

První čtvrtfinále mezi Němčicemi a Určicemi bylo v jednoznačné režii favorita z Němčic. Ten si se svým sokem poradil vysokým rozdílem 7:0 a o postupujícím nebylo pochyb. To souběžně hrané utkání na vedlejším hřišti nabídlo zcela jiné drama. Favorizovaný Brodek u Prostějova se sice brzy dostal proti Vrahovicím do dvoubrankového vedení, jenže jej dokázal ztratit a pak to byla obrovská přetahovaná. Poslední minuty do konce držely Vrahovice vedení 4:3, jenže necelou půlminutu před koncem Brodek srovnal z přímého kopu. Z toho se však Vrahovice oklepaly a hned po rozehrávce se dokázaly dostat do šance a proměnit ji. Vrahovice tak po skupině bez bodu dokázaly vyřadit vítěze skupiny B po výsledku 5:4. Jednoznačné překvapení turnaje.

To domácí si po nepříliš vydařené skupině chtěli napravit chuť, ale v cestě stál Vícov. I když se mužstvo Loupáků snažilo domácím dělat potíže, rozhodl velmi dobrý start Otaslavic, kdy si po chvíli vybudovaly dvoubrankový náskok, který se jim ještě v závěru podařil zvýšit. Poslední utkání se ani nezačalo a bylo rovnou zkontumováno pro hlavní mužstvo Ivanovic.

 

Semifinále

První bitvu o finálový zápas odehrály Němčice proti Vrahovicím a zde bylo velmi brzo jasné, kdo půjde dále. Favorit z Němčic měl zápas plně pod kontrolou a vyhrál jednoznačným výsledkem 7:0 a mohl čekat na svého finálového soupeře. Druhé klání patřilo domácímu celku proti Ivanovicím. Zde se dlouho jednalo o vyrovnaný duel bez větších šancí a ve druhé půli už bylo stále zřetelnější, že utkání zřejmě rozhodne jediná branka. Tu se po vážnější šanci domácím dát nezdařilo. To Ivanovice byly úspěšnější, když se jim podařilo využít standardní situaci a dostaly se do vedení, které na konci při riskantní hře Otaslavic dokázaly ještě zvednout na konečných 3:0.

O 3. místo

O bronzové medaile se utkal domácí celek s Vrahovicemi. O vítězi tohoto zápasu bylo jasné také poměrně brzy. Už v poločase měli domácí náskok tří branek a druhý poločas se tak už víceméně dohrával a konečné skóre bylo velmi podobné tomu ve skupině, tentokrát poměrem 5:1. Domácí tak ve druhém ročníku slavili první medailový úspěch na tomto turnaji.

Finále

Boj o zlato svedly Němčice s Ivanovicemi. Ve skupině jejich vzájemný souboj skončil smírem, takže se dala očekávat další velká bitva. Daleko více sil však ukázal celek Ivanovic, který dokázal soupeře přehrát a proměnil své šance. Po výsledku 4:1 tak mohl oslavit celkový triumf přímo na hřišti.

DO RÁMEČKU, TITULEK DO NEGATIVU:

VÝSLEDKY METLE CUP JUNIOR 2021

SKUPINA A

1. Smíšené mužstvo   3          2          1          0          11:3     7

2. Němčice     3          2          1          0          10:4     7

3. Otaslavice  3          1          0          2          8:8       3

4. Vrahovice   3          0          0          3          4:18     0

SKUPINA B

1. Brodek u PV           3          2          0          1          6:3       6

2. Ivanovice    3          2          0          1          10:1     6

3. Určice         3          1          0          2          3:5       3

4. Loupáci a Vícov     3          1          0          2          3:10     3

Čtvrtfinále

Brodek u PV – Vrahovice 4:5

Němčice – Určice 7:0

Otaslavice – Loupáci a Vícov 4:1

Ivanovice – Smíšené mužstvo 3:0

Semifinále

Němčice – Vrahovice 6:0

Otaslavice – Ivanovice 0:3

O 3. místo

Vrahovice – Otaslavice 1:5

Finále

Němčice – Ivanovice 1:4