Potěšit nejen milovníky zvířat, ale taky pomoci. Obojí by měl nový kalendář plánovaný pro příští rok. Jeho iniciátorem je Radomil Holík, myslivec z Prostějovska, který se letos ujal lišky. Jeho chovatelský počin se setkal s velkým ohlasem. A tak muže žijícího v Prostějově napadlo, že by mohl spojit příjemné a užitečné...

 

 

Výsledkem má být kalendář s dvanácti fotkami lišky zvanou Coco. Ten bude pomáhat, když část zisku z prodeje půjde Kolpingově rodině Smečno, která se zabývá podporou rodin, nabízí rodinnou poradnu a současně se stará o ranou péči.

Nápad, že by mohl vzniknout takový projekt, přišel náhodou. „Při jedné naší edukativní akci jsme navštívili Dům rodin ve Smečně a moc se nám zalíbilo to, co tam lidé pro děti a jejich rodiny dělají. Chceme jim přispět finančně z prodeje kalendáře,“ uvedl Radomil Holík. Vznikla tak myšlenka nejen přiblížit Coco ještě dalším lidem, ale taky pomoci. „Výběr snímků byl nelehký. Nechal jsem samy fotografy vybrat z jejich tvorby a z těch jsem poté volil já,“ prozradil Holík.

Vznik kalendáře je již nyní možné podpořit. A to na internetové stránce hithit. Tam se projekt nachází pod názvem Kalendář Coco a její dobrodružství 2021. Zájemci mohou přispět 250 nebo 350 korun, autor kalendáře slibuje i podpis liščí tlapkou. Doposud se podařilo vybrat necelou čtvrtinu koncové částky. „Pro Smečno jsme si základ dali na deset tisíc korun. Co se pak týká nákladů, tak do výroby půjdou asi tři stovky kusů kalendářů,“ doplnil Radomil Holík.

 Na Prostějovsku přitom nejde o první charitativní počin spojený s kalendářem. Celorepublikovou pozornost si tak třeba vysloužil kalendář vzpěraček, jehož první ročník byl focen z velké části a druhý dokonce kompletně na Prostějovsku.