V neděli 11. července uplynulo dvacet let, kdy byl odhalen památník na místě starého židovského hřbitova v Prostějově v dnešní Studentské ulici. Městu tehdy za jeho vybudování poděkoval i někdejší předseda brněnské Židovské obce Petr Weber. Jedná se o jednu z připomínek kdysi kvetoucí prostějovské židovské komunity.

 

Se zajímavým podnět ke zřízení památníku prostějovská rodačka Maud Beerová z Tel Avivu. „V devadesátých letech navštěvovala rodný Prostějov a všímala si neutěšeného stavu židovských objektů. 31. července 1997 napsala dopis tehdejšímu starostovi města Janu Šverdíkovi, v němž upozornila na polozapomenutý židovský hřbitov. Upozornila též, že by nápis na pomníku měl být přeložen do angličtiny a hebrejštiny,“ uvedla prostějovská historička Hana Bartková s tím, že dalším iniciátorem byl tehdejší ředitel Reálného gymnázia a základní školy města Prostějova Václav Kolář.

Město Prostějov potom ve spolupráci s Židovskou obcí v Brně nechalo vybudovat památník. Autorem návrhu byl architekt Blahoslav Adamík. Pomník ve tvaru dvou mramorových desek připomíná židovské macevy a nese česko-hebrejský text: „V těchto místech byl v letech 1801–1908 židovský hřbitov.“ Okolí je vydlážděno a uprostřed je několik velkých kamenů. „Je zde však chyba v letopočtu. Není to datum zániku hřbitova, ale datum ukončení pohřbívání,“ upozornila Bartková.  

Hřbitov byl 20. července 1943 koupen německým vedením radnice jako arizovaný židovský majetek od Vystěhovaleckého fondu pro Čechy a Moravu. V letech 1943–1944 byly náhrobky vytrhány a městem rozprodány kamenickým firmám a soukromníkům a pohřebiště bylo nenávratně zdevastováno. Dodnes se v zemi nacházejí ostatky téměř dvou tisíc židovských obyvatel Prostějova.

Památník byl slavnostně odhalen před dvaceti lety – 11. července 2001 – za účasti vedení města Prostějova, členů Židovské obce Brno, hostů z Izraele a prostějovských občanů. Společně jej odhalili starosta města Prostějova Jan Tesař a Marta Krausová z Izraele.