Smutný pohled je místy na louky, které téměř sousedí s obcí Slatinky. Lokalita zvaná Vápenice, která je zároveň kulturní památkou, přímo vybízí svým atraktivním terénem plným malých vyvýšenin cyklisty k jízdě. Bohužel tím však ničí porost rostoucích bylin včetně například chráněného koniklece.

Na problém už před časem upozornil ochránce přírody Jaroslav Podhorný. Od té doby se toho však mnoho nezměnilo. „V globále se zatím bohužel nic neděje. Ten tlak je na to území stále velký. A stejně tak je tam právě ježdění kol. Cyklisté si to tam zkracují, jezdí tam všude, kde jen můžou,“ konstatuje nyní.

Lidé si i nadále cennou přírodní památku pletou s tréninkovými tratěmi. A příroda na to doplácí. Přitom okolí zatím nechává současný stav tak, jak je. „V tuto chvilku z naší strany nemáme žádné výtky. Ze strany od nás, kromě cyklistů, nic nezaznamenáváme,“ tvrdí starostka Slatinek Monika Prokopová.

Hlídat místo je pro ochránce přírody prakticky nemožné. Jednou z možností je tak závora. „Již zde byla, teď je oddělaná. V budoucnu chceme udělat parkovací stání pro ty, co se chodí dívat na koniklece. Takže řešením by byla. Ale určitě cyklisty nezastaví,“ ´míní Prokopová. „Je to nicméně ke zvážení, jak s problémem naložit,“ dodává zároveň.