Takového souseda byste nepřáli ani svému největšímu nepříteli. Někdejší šéf stavebního úřadu ve Štěpánově u Olomouce dosáhl toho, že si rodina z Přemyslovic musela po třiceti letech nechat vybudovat nový vjezd do garáže u svého rodinného domu. Ten původní jim muž zatarasil s tím, že cesta k němu vede přes pozemek jeho maminky. A jak už to bývá, s jídlem rostla i chuť. Nyní stejný muž plánuje vybudovat 334 metrů dlouhý plot. Háček je v tom, že by plot přerušil cestu, kterou historicky využívají další z místních, aby se dostali na zahrady svých domů. Po letech tahanic se tento STÍN MINULOSTI vrací na prostějovským magistrát.


Jiří Čepl v Přemyslovicích sice trvale nebydlí, jeden z domů i s přilehlými pozemky však patří jeho mamince. Muž byl přesvědčený, že stejně tak je tomu i v případě pozemku, přes nějž vede cesta ke garáži k vedlejšímu domu. Aby sousedům zamezil v příjezdu, nechal na něm vybudovat betonový sloupek. Ten dala obec zbourat a rozpoutala se válka. Celou záležitostí se zabývaly soudy a vše se protahovalo. Boj na úředním poli trval zhruba pět let. Nakonec rodina, která se nemohla dostat do garáže, rezignovala. Čekání na využívání vlastní garáže táhnoucí se řadu let bylo neúnosné. Proto si za několik desítek tisíc korun nechala vybudovat nový vjezd.
Tím ovšem vyostřené sousedské spory v Přemyslovicích zdaleka neskončily, ba právě naopak. Tentýž úředník už několik let plánuje vybudovat plot o celkové délce 334 metrů. I v tomto případě jsou hlavní motivací zejména vzájemné sousedské rozepře. Stát by měl na pozemku patřícím jeho mamince. Háček je ovšem v tom, že tudy vede cesta, kterou ke svému životu potřebují i další z místních. „Cestu využívají obyvatelé nedaleké řadovky, kde je devět domů. Z ulice se nejsou schopni dostat na zahrady za svými domy. Pokud by cesta byla uzavřena, nedokážu si představit, jak by se to řešilo,“ vysvětlil nám místostarosta Přemyslovic Karel Janeček s tím, že fakticky se na místě nic neděje.
Na úředním poli však zuří lítý boj. Stavební úřad v Kostelci na Hané v této věci již před lety přerušil územní řízení, neboť čekal na vyjádření odboru dopravy prostějovského magistrátu. Ten se už na začátku roku 2018 vyjádřil v tom smyslu, že uvedenou cestu nelze označit za neveřejnou, neboť neslouží pouze pro potřeby vlastníka pozemku. Proti tomuto rozhodnutí se však paní Čeplová zastoupená svým sveřepým synem odvolala ke Krajskému úřadu v Olomouci, jenže ten celou věc potvrdil. A tak následovala žaloba ke Krajskému soudu v Brně. Po dlouhých letech neuvěřitelných a pro normálního člověka naprosto nepochopitelných tahanic se věc opět vrací na odbor dopravy prostějovského magistrátu a bude tedy znovu záležet, jak tamní úředníci rozhodnou.
Pana Čepla se Večerníku kontaktovat nepodařilo. „Na stavebním úřadě už nepracuje, kde působí, netuším. Kontakt na něj nemám,“ vyjádřil se již před časem jeho nástupce.