(Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel) Odborníci z mikrobiologické laboratoře Nemocnice AGEL Prostějov od konce září až do současnosti vyšetřili téměř 14 000 vzorků na nový typ koronaviru SARS-CoV-2. Pomohlo personální posílení, nové laboratorní vybavení a zejména obrovské nasazení zdravotníků. Jak spočítala primářka oddělení laboratorní medicíny Ivana Kohnová, v některých dnech byl u každého druhého testovaného člověka výsledek pozitivní na covid-19!

„V současné době je na Prostějovsku obrovský boom, někdy zachytíme i 50 procent pozitivních vzorků za den,” potvrzuje hned na úvod MUDr. Mgr. Ivana Kohnová, primářka Oddělení laboratorní medicíny Nemocnice AGEL Prostějov. Její tým dokázal efektivně reagovat na hektické období a původně plánovaný počet denních vyšetření až ztrojnásobit. Jak dokládají její slova, původní plán byl zcela jiný. „Naše představa byla, že budeme nízkokapacitní laboratoří s počtem testů maximálně do 250 za den. Jakmile pandemie nabrala na síle a začaly se na nás valit požadavky o vyšetření, prodlužovali jsme směny a začali vyšetřovat až 300 vzorků denně. Bylo nutné posílit personál, pořídit další analyzátory a dnes už se pohybujeme v hodnotách 500 až 600 testů denně, výjimečně jsme se dostali i přes hranici 700 vyšetření,“ poukázala na obrovský nárůst Ivana Kohnová.

Do analýz vzorků se museli v prostějovské nemocnici zapojit další zaměstnanci z Oddělení laboratorní medicíny, konkrétně z biochemie a hematologie, neboť mají k této práci nejblíže. Umí pipetovat a práce s analyzátory jim není cizí a pomáhají rovněž s administrativní a pomocnou zdravotnickou prací. Dále se laboratoř podařilo personálně posílit novými zaměstnanci, kteří prochází procesem zaučování, ale již nyní jsou nápomocni v nespecializovaných činnostech. „To, že dokážeme vyšetřovat takový objem vzorků, je jen za cenu nadstandardního pracovního nasazení lidí, kteří pracují přesčas a do pozdních večerních hodin. Svou nezanedbatelnou roli hraje také vybavení laboratoře. Máme dva nové extraktory nukleových kyselin, tři nové termo-cyclery, pracujeme celkem ve třech laminárních boxech a také nám byla pořízena nová výpočetní technika,” zdůrazňuje primářka Kohnová.

Oproti jarnímu období už zdravotníky nezdržuje zdlouhavé vyplňování excelových tabulek pro krajskou hygienickou stanici, žádanka o vyšetření byla plně elektronizována a další služby v oblasti elektronické podpory fungují velmi dobře, a to od automatického stažení elektronických žádanek ÚZIS až po automatické odesílání SMS pacientům a automatické odesílání výsledků vyšetření zpět do databáze Informačního systému infekčních nemocí, který je součástí ÚZIS. „Nicméně i tak se všichni pořádně oháníme. Je to náročná mravenčí a nekončící práce, při které je nutná soustředěnost, přesnost, dobrý zrak a v neposlední řadě je důležitá i dokonalá organizace celého procesu jako celku,” uvádí Ivana Kohnová s tím, že trvajícím nedostatkem elektronické žádanky ÚZIS je velmi malé písmo, které nedokáže každý správně přečíst, a chybějící potřebné údaje, konkrétně datum a pořadí odběru, klinická diagnóza a identifikace odebírající osoby.

Největším strašákem je v současné době obava z personálního výpadku, který by mohl Oddělení laboratorní medicíny postihnout. Takovou situaci nelze ani předjímat, ani naplánovat, většinou přijde naprosto nevhod a nečekaně. Absenci zaměstnanců s odpovídají erudicí nelze nahradit a v krajním případě by se muselo vyšetřování vzorků v Nemocnici AGEL Prostějov omezit nebo přerušit, což by negativně dopadlo na celý region. „Další noční můrou, která nás soustavně pronásleduje, je nedostatek diagnostických souprav a plastů, bez nichž vyšetřování nelze provádět. Celý evropský trh je naprosto vyčerpán. Každé vyšetření stojí i na takových drobnostech, jakou je například plastová pipetovací špička nebo plastová reagenční destička,” upozorňuje primářka.