Tohle nedělá radost nikomu! Koupat se v přehradě je aktuálně dle hygieniků pro zdraví nebezpečné. Jejich zákaz je posledním hřebíčkem do rakve letošní letní sezóny, kterou u nádrže zásadním způsobem negativně ovlivnil úhyn ryb a dlouhodobý nedostatek vody.  

Po zhodnocení výsledků odběrů z pondělí 9. srpna vyhlásili koncem uplynulého týdne krajští hygienici zákaz koupání. Kvůli vodnímu květu sinic zde totiž hrozí akutní poškození zdraví. Není to přitom jediný problém. „Laboratorním rozborem bylo zjištěno, že jakost vody ke koupání nevyhovuje hygienickým požadavkům v ukazatelích vodní květ, sinice, chlorofyl a průhlednost. Vzhledem k rozsahu znečištění, kvůli němuž hrozí akutní poškození zdraví, KHS vydala v tomto případě dočasný zákaz používání vody ke koupání,“ uvedla tisková mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.¨

Dalo se to čekat...

Předchozí vývoj kvality vody k zákazu pomalu směřoval a dle zasvěcených se rozhodnutí hygieniků dalo předvídat. „Celou sezónu jsme čekali, až konečně v přehradě přibude vody. Když už se začal její stav zvedat k srpnovému normálu, tak přišel zákaz od hygieniků... V tomto ohledu se jedná o poslední kaňku za nepříliš vydařenou sezónou,“ posteskl si provozovatel pláže U Vrbiček Radek Kocourek, který upozornil, že během pěkných dní předloňského roku se břehy přehrady lidmi plnily výrazně více než letos za stejných klimatických podmínek.

 

Podobně hovořil i starosta Mostkovic. „Zákaz koupání na přehradě zásadně ovlivní výdělek kempu, který provozujeme. Už tak jsme i kvůli nízkému stavu vody letos měli o dost méně lidí, než jsme očekávali. Pevně věřím, že příští rok to bude lepší,“ komentoval situaci Jaroslav Peška.

Poslední zákaz? Před čtyřmi roky

Zákaz koupání je v posledních letech spíše ojedinělý. Naposledy k němu hygienici přikročili před čtyřmi lety. Loni, kdy však panovalo převážně deštivé počasí, se voda výrazněji zkazila až v září, předloni to bylo koncem srpna. Přestože tehdy hygienici koupání v nádrži nedoporučovali, zakázáno nebylo. V roce 2017 však začal zákaz platit nečekaně už začátkem srpna. Bylo to poprvé od nákladného bagrování, kvůli němuž byla přehrada čtyři roky vypuštěná.

Dle správce přehrady, kterým je Povodí Moravy, právě bagrování spolu s dalšími opatřeními mělo zabránit množení jedovatých sinic, a tím udržovat přehradu v takovém stavu, aby se v ní lidé mohli bez obav koupat. Teprve po jeho dokončení začal státní podnik oficiálně hovořit o tom, že věc i nadále komplikuje nedostatečné odkanalizování okolních obcí.

 

  

VÝVOJ KOUPÁNÍ NA PŘEHRADĚ 2021

9. 8.                Voda nebezpečná ke koupání

26. 7.              Zhoršená jakost vody

12. 7.              Voda vhodná ke koupání  s mírně zhoršenými vlastnostmi

28. 6.              Voda vhodná ke koupání  s mírně zhoršenými vlastnostmi

14. 6.              Voda vhodná ke koupání

31. 5.              Voda vhodná ke koupání

17. 5.              Voda vhodná ke koupání