Hned po ukončení slavnostního průvodu krojovaných účastníků Hanáckých slavností zamířila politická reprezentace města na pódium před radnicí, aby pozdravila veřejně všechny návštěvníky hodů. Došlo tak k tradičnímu zahájení nedělního odpoledního programu, kdy následovala folklorní přehlídka písní a tanců. Prostějovany pozdravil i primátor partnerského města Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Pod pódiem se mezitím seřadily folklorní soubory Cholinka, Muzika Litovel, Přerovanka, Košíř, Mánes, Klas, Trnka z Vyškova a Týnečáci z Velkého Týnce. Je všechny čekalo po slavnostních proslovech politiků více než dvouhodinové vystoupení před stovkami diváků. „Krásné hodové odpoledne. Dovolte, abych vás jménem vedení města přivítal na letošních Hanáckých slavnostech, zároveň tady vítám všechny hanácké soubory. Samozřejmě mám i milou povinnost představit vám primátora našeho partnerského města Vysoké Tatry Jána Mokoše,“ uvedl při slavnostním zahájení nedělního odpoledne prostějovský primátor František Jura. „Přeji vám všem, abyste si užili hodovou neděli a hlavně všem pevné zdraví,“ dodal první muž Prostějova.

 

Jeho kolegu z Vysokých Tater přivítali Prostějované bouřlivým potleskem. „Milí Prostějované a návštěvníci ze širokého okolí. Naše spolupráce se rozvíjí již několik let a Prostějov s Vysokými Tatrami spojuje velikán československé poezie Jiří Wolker. Byl jsem zde už několikrát na Wolkrově Prostějově a velice rád jsem přijal pozvání i na vaše hody. Přeji vám všechno dobré a těším se na další spolupráci mezi našimi městy,“ uvedl Ján Mokoš.

Slova se pak ujali ještě poslanec Parlamentu ČR Ladislav Okleštěk a náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová. „Doufám, že si všichni užíváte letošních Hanáckých slavností. Hodujte, bavte se a hodně pijte,“ vzkázala návštěvníkům Milada Sokolová. „Ať se všem Hanákům daří,“ uzavřel ceremoniál Ladislav Okleštěk, bývalý krajský hejtman a dnes poslanec Parlamentu Poslanecké sněmovny ČR.

Následné dvouhodinové vystoupení folklorních souborů si vysloužilo bouřlivé ovace návštěvníků nedělního programu Hanáckých slavností.

 

 

Podrobné reportáže čtěte v tištěném vydání