Tak už je to na spadnutí! Uplynulý týden byl posledním, kdy se ještě pracovalo na cyklostezce kolem plumlovské přehrady. První cyklisté i in-line bruslaři by na ni po plánované kolaudaci měli vyrazit už začátkem října.

 

Je tomu už devět let, co Večerník poprvé přinesl zprávu o tom, že kolem plumlovské přehrady by v dohledné době mohla vést stezka nejen pro cyklisty, ale i in-line bruslaře. Začínat měla u letního kina v Mostkovicích a kolem hotelu Plumlov či pláže U Lázničků měla vést ke svému vyústění pod kopcem Kašparák nedaleko Podhradského rybníka v Plumlově.

Výborný nápad se měl původně realizovat už o dva roky později. Přípravy však provázely velké komplikace. Za projekt cyklostezky řadu let bojoval zejména bývalý plumlovský starosta Adolf Sušeň, vlastní realizace nakonec připadla až na jeho nástupkyni Gabrielu Jančíkovou.

Po složitých peripetiích se začalo stavět koncem loňského ledna. Průběh stavby nejvýrazněji zdržely komplikace s budováním bezmála 70 metrů dlouhého mostu v lokalitě zvané „Bahňák“. V těchto dnech však vše nezadržitelně spěje ke zdárnému konci. Oficiální termín dokončení stavby je středa 15. září. „Pokud mám informace, tak firma práce dokončila již v průběhu uplynulého týdne. Následovat bude kolaudace. Aktuálně připravujeme také slavnostní otevření, které by mělo proběhnout v pátek prvního října od deseti hodin,“ prozradila Večerníku v závěru uplynulého týdne plumlovská starostka Gabriela Jančíková. Hladký asfalt nakonec nekončí pod kopcem Kašperák, jak se původně plánovalo. „Podařilo se nám cestu dotáhnout prakticky až do kempu Žralok, což je v tuto chvíli pro nás maximum možného. Samozřejmě bychom do budoucna uvítali pokračování stezky do Soběsuk případně až do Hamer. Jenže cesta kolem Podhradského rybníka není cesta naše, patří Povodí Moravy. Vše je tedy otázkou dalších jednání,“ nastínila dále starostka.

Celkové náklady na vybudování 1934 metrů dlouhé stezky přesáhly 23 milionů korun, Plumlovu se však podařilo získat 16milionovou dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, dalšími penězi přispěly také sousední Mostkovice, Olomoucký kraj či Statutární město Prostějov.

Cyklostezka mimo jiné přispěje k větší bezpečnosti cyklistů projíždějících nyní po frekventované silnici. Do budoucna se uvažuje o jejím propojení s komunikací, která vede z Prostějova kolem Hloučely a v současné době končí u silnice ve směru na Ohrozim. V ideálním případě by se pak mohla stát součástí stezky pokračující ve směru do Repech na Drahanské vrchovině.