Hodně zajímavou přestřelku nabídlo úvodní utkání nového ročníku basketbalové Kooperativa NBL mezi BK Redstone Olomoucko a GBA Fio banka Jindřichův Hradec. Domácí vyhráli 100:92, přestože se poprvé dostali do vedení až v patnácté minutě.

Do zápasu vstoupili lépe hosté, kteří se dokázali prosadit i z dálky. Ve 4. minutě už měli na svém kontě tři úspěšné trojky a získali mírný náskok (11:15). Hráči Olomoucka byli nervozní a několikrát ztratili zbytečně míč při rozehrávce. Jihočeši toho využili a získali náskok osmi bodů. Pod útočným košem ale začal úřadovat Wiggins a dvanácti body za první čtvrtinu dostal Olomoucko na rozdíl koše. Pak musel na chvíli střídat a Jindřichův Hradec toho využil k vedení 28:24 po deseti minutách.

Ani vstup do druhé čtvrtiny se Olomoucku příliš nepovedl a tým rychle prohrával opět o osm bodů. Ve 14. minutě ovšem stačily tři přesné útoky a výběr kouče Robertra Skibniewského ztrácel jediný bod – 36:37.Ochvíli později Carpenter poslal domácí poprvé do vedení a odstartoval velký nápor. Jindřichův Hradec byl najednou pod velkým tlakem a z toho pramenily jeho ztráty v útoku. Hanáci se naopak uklidnili a povedenou pasáží se dostali až do dvouciferného vedení, které udrželi až do přestávky – 55:44.

Střelecký účet třetí čtvrtiny otevřel domácí Sehnal, Jindřichův Hradec však nechtěl přijít o naději na obrat a zlepšenou obranu stlačil ztrátu až na devět bodů ve 25. minutě. Celek BK Redstone Olomoucko se dostal do útlumu a v poslední minutě čtvrtiny dokonce vedl pouze o čtyři body, když nedokázal ubránit skvělého střelce Dorna. Závěrečná trojka Carpentera přesto domácím přinesla vedení 79:72 na začátku závěrečné periody střetnutí.

Jediná minuta a body Halady stačily domácím v poslední pasáži k opětovnému zisku dvouciferného vedení. Za stavu 82:72 si hosté vzali oddechový čas. Pauza Jindřichovu Hradci pomohla. Po návratu na palubovku byli agresivnější při zakončení a necelé tři minuty před koncem po trojce Novotného upravili na 91:95. Stejný hráč pak ale další střelu nepotvrdil a na druhé straně Carpenter přesným pokusem (97:91) dodal domácím klid do koncovky. 

HLASY TRENÉRŮ

Gilbert ABRAHAM – GBA Fio banka Jindřichův Hradec:

„Chtěli jsme co nejvíce sázet na naši ofenzivu a to se nám dlouho dařilo. Přes respekt k soupeři jsme chtěli dát co nejvíce bodů, tomu odpovídá i konečný výsledek. Rozhodující okamžiky zápasu přišly v průběhu třetí čtvrtiny, kdy se nám nepodařilo uhlídat doskok Olomoucka. I tak šlo utkání do vyrovnané koncovky. Hráči bojovali, toho si cením. Věřím, že v takovém trendu budeme pokračovat v celém dalším pokračování soutěže.“

Robert SKIBNIEWSKI: – BK Redstone Olomoucko:

„Odehráli jsme nejlepší zápas od začátku přípravy, tak to má být. Začátek se nám úplně nepovedl, ale umím to pochopit. Hráli jsme poprvé v novém složení mistrovský zápas v nové domácí hale před fanoušky. Rychle jsme se však dokázali vrátit do utkání a ve druhé čtvrtině otočili výsledek. To ukazuje, jaký má tým charakter. Z vítězství mám pochopitelně radost, je pro nás hodně důležité. Psychicky to bylo nesmírně obtížné střetnutí, proto má velkou cenu.“

KOOPERATIVA NBL – 1. KOLO

BK Redstone Olomoucko - GBA Fio banka Jindřichův Hradec 100:92 (25:28, 55:44, 79:72)
Nejvíce bodů:
Wiggins 25, Carpenter 20, Halada 19, Vučkovič 13, Feštr 10 - Dorn 30, Filip Novotný (2000) 18, Steere 14, Gregory 11, Linhart 8. Trojky: 5:11. Fauly: 18:21. Trestné hody: 26/17 – 15/9. Doskoky: 45:34.