Stovky nálezů, které by jinak skončily v soukromých sbírkách nebo dokonce v zahraničí – místo toho jsou ozdobou mnoha tuzemských expozic nebo předmětem archeologického bádání. To je výsledek dlouholeté spolupráce Archeologického centra Olomouc s amatérskými hledači, kteří do terénu vyráží vybaveni vlastními detektory kovů.

„S mnoha detektoráři funguje spolupráce bezvadně, dá se říct, že jsme si je tak trošku vychovali. Sami mají zájem na tom, aby se nálezy, které objeví, staly předmětem archeologického a historického výzkumu,“ uvedl Jaroslav Peška, ředitel archeologického centra v Olomouci.

Detektory kovů se v posledních letech staly masovou záležitostí. Hledači nalézají cenné mince, ale například i historické nástroje a další předměty, které pochází často až ze středověku. Unikátním se stal nález zlatých náramků z mladší doby bronzové.

„Na spolupráci profesionálních archeologů a detektorářů je skvělé to, že detektoráři se často dostanou do míst, kam mi z časových a kapacitních důvodů nemůžeme, protože se soustředíme především na velká a cenná archeologická naleziště,“ vysvětlil Marek Kalábek, vedoucí projektu Preventivní archeologie.

Archeologické centrum v Olomouci, které je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje, si v poslední době připsalo řadu úspěchů. Spoustu cenných vykopávek objevili archeologové ve spolupráci s detektoráři například na Přerovsku, Kroměřížsku a Šumpersku.

„Centrum podniká archeologický výzkum například i na území Černé Hory. Aktuálně připravuje podání projektu z evropských fondů k průzkumu knížecích mohyl na Balkáně, což jsou mimořádně zajímavé objekty, které mají vztah k celé naší civilizaci,“ dodal Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.