V Olomouckém kraji se ucházelo o hlasy v parlamentních volbách celkem dvaadvacet politických stran, hnutí a koalic. V rámci jejich kandidátek se objevily i desítky zástupců z Prostějovska. Z nich si nakonec na základě přízně voličů vybojovalo poslanecké mandáty kvarteto úspěšných, a sice Ladislav Okleštěk s Jaroslavem Faltýnkem (oba ANO 2011), Radim Fiala (SPD) a překvapivě také Hana Naiclerová (Piráti+STAN).

 

Večerník zacílil na oblíbenost jednotlivých kandidátů z prostějovského regionu během parlamentních voleb v rámci hlasování v celém Olomouckém kraji. Redakce se zaměřila pouze na známá jména a přešla malá uskupení, která ostatně obdržela jen minimum hlasů voličů. Kdo se tedy největší přízni a dostal nejvíce „kroužků“?

Absolutním vítězem v tomto ohledu se stal obhájce poslaneckého mandátu a bývalý hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO 2011), kterému voliči dali 8 466 přednostních hlasů. Na pomyslnou stříbrnou příčku vystoupala Hana Naiclerová (Piráti+STAN), která díky kroužkovací mánii „stanařů“ přeskočila z pátého místa kandidátní listiny vše, co jí stálo v cestě, a z prvního místa míří do Poslanecké sněmovny. Třetí v oblíbenosti voličů z Prostějovska byl vysokoškolský učitel Petr Sokol (SPOLU). Ovšem bohužel ani 6 090 přednostních hlasů mu nestačilo na poslanecký mandát a stal se tak prvním náhradníkem do sněmovny za koalici SPOLU v Olomouckém kraji. Spokojený může být také Jaroslav Faltýnek (ANO 2011), jehož návrat po čtyřech letech na kandidátku hnutí za Olomoucký kraj byl ohodnocen 5 182 kroužky od voličů. Příjemně překvapen může být i Prostějovan Tomáš Weber (SPOLU), dostatek preferenčních hlasů obdržel tradičně i Radim Fiala (SPD) a také primátor statutárního města Prostějova František Jura (ANO 2011).

Největším „skokanem“ z Prostějovska v pořadí jednotlivých kandidátních listin zásluhou preferenčních hlasů je právě prostějovský primátor, druhá je Hana Naiclerová (Piráti a STAN) a na třetím místě se ocitl prostějovský zastupitel Tomáš Blumenstein (SPOLU).

Počet „kroužků“ od voličů z Prostějovska byl úměrný tomu, s jakým úspěchem si v parlamentních volbách vedly jednotlivé politické subjekty. Proto moc nepřekvapuje, že například lídr ČSSD Ladislav Hynek získal jen 816 přívrženců, Ludvík Šulda (KSČM) byl oceněn jen 681 kroužky a přeskočil je dokonce i do těchto voleb neznámý Václav Vévoda (Přísaha) s 847 přednostními hlasy.

 

pořadí kandidátů z prostějovska podle počtu preferenčních hlasů

jméno                                                            počet preferenčních hlasů

1. Ladislav Okleštěk (ANO 2011)                            8 466

2. Hana Naiclerová (Piráti+STAN)               7 855

3. Petr Sokol (SPOLU)                                  6 090

4. Jaroslav Faltýnek (ANO 2011)                 5 182

5. Tomáš Weber (SPOLU)                             3 414

6. Radim Fiala (SPD)                                    2 881

7. František Jura (ANO 2011)                       2 546

8. Tomáš Blumenstein (SPOLU)                   2 292

9. Irena Blažková (ANO 2011)                     1 872

10. Petr Ošťádal (Piráti+STAN)                    1 766

 

NEJVĚTŠÍ „SKOKANI“ PARLAMENTNÍCH VOLEB Z PROSTĚJOVSKA

František Jura (ANO 2011)               ze 14. na 9. místo

Hana Naiclerová (Piráti+STAN)       z 5. na 1. místo

Tomáš Blumenstein (SPOLU)           ze 14. na 10. místo