V současné době koronavirové trpí v podstatě celý sport jak v České republice, tak ve světě. Našly by se však výjimky, například golf. Ten se hraje venku v přírodě, a navíc jde o individuální odvětví, tudíž opatřeními proti šíření covid-19 tolik nestrádá. A golfových vyznavačů v jinak složitých časech utěšeně přibývá. Jednu špičkovou hráčku už má i náš region, a to bez ohledu na všeobjímající nákazu novým typem choroby. Jmenuje se Veronika Černá, má dvanáct let a ve své věkové kategorii je nejlepší hráčkou ČR!

Dcera bývalého a fanoušky velmi oblíbeného hokejisty Michala „Benzina“ Černého začala s golfem v roce 2014, tedy ve svých šesti letech. „Zaregistrovali jsme se oba v Golfovém klubu Kořenec a Verunka tam jako ještě malá holka odstartovala svou přípravu. Ujal se jí trenér Tomáš Daul, se kterým jsme si hned padli do noty. Má totiž vztah k hokeji a hůl drží vlevo, jako my oba, což je v golfu dost netypické.  Nejdůležitější ze všeho však bylo, že to Verču okamžitě chytilo a doteď hodně baví,“ nechal Michal Černý nahlédnout pod pokličku úvodu kariéry své ratolesti.

Díky systematické a pilné práci se Veronika neustále zlepšovala. „Od roku 2015 hrávala baby turnaje, postupně se začala prosazovat i na menších regionálních akcích ve vyšších věkových kategoriích. Větší průlom pak nastal během sezóny 2019, kdy vyhrála mistrovství GK Kořenec mezi všemi juniorkami i ženami, ačkoliv tehdy měla pouhých jedenáct,“ zavzpomínal hrdý tatínek.

Letos v létě dokonce ovládla mistrovství republiky dívek U12 ve Slavkově u Brna a mezi mladšími žákyněmi triumfovala rovněž ve čtyřdílném seriálu Národní golfové tour! „Verča je strašně svědomitá, s výbornou tréninkovou morálkou a přitom i ambiciózní, psychicky silná. Proto se při svém nesporném talentu tak rychle zlepšuje. Chce vítězit a jde si za tím,“ ocenil někdejší extraligový borec a dlouholetá opora prostějovského ledového týmu, ještě loni kustod místních Jestřábů.

Nyní pracuje ve známé restauraci U Chmelů a maximálně podporuje slibně se rozvíjející kariéru své dcerky. „Trénuje minimálně pětkrát týdně, kromě Kořence jezdíme i do nedalekého Kostelce na Hané a během zimy využíváme kryté prostředí Golf Indoor Olomouc. Náš tým tvoří vedle kouče Tomáše Daula i kondiční trenér Martin Finkes a ještě František Ingr, což je statistik, analytik i manažer. Díky pomoci těchto odborníků i podpoře kořeneckého oddílu má Veronika takové podmínky, že na sobě může intenzivně pracovat a dál jít nahoru,“ zdůraznil Michal.

Už teď Černá vévodí republikovému žebříčku mezi děvčaty do dvanácti let a v rámci klání Morava Tour se dokáže pravidelně prosazovat na medailové posty i v konkurenci stejně mladých chlapců. „Podstatné je nejen kvalitně trénovat, ale také každoročně absolvovat co nejvíc turnajů. Koronavirus naštěstí moc neosekal ani letošní program, tudíž jich stihla třiadvacet, což je téměř každý víkend od jara do podzimu,“ zmínil táta velké sportovní naděje.

Podporuje ji a pomáhá celá rodina. „Již druhým rokem je Verča v Regionální tréninkové skupině Východ, tedy vlastně na takovém prvním stupni reprezentace ČR. S nároďákem letos absolvovala čtyři soustředění v Brně, Čeladné a Kunětické Hoře, k tomu ještě zimní kondiční kempy v Nymburce. Našlápnuto má výborně, jen musí vydržet,“ uzavřel Michal Černý s tím, že by pochopitelně uvítal jakoukoliv podporu od případných sponzorů či partnerů. „Jestli by chtěl někdo přispět ke kariéře mladé talentované golfistky, ať se mi ozve,“ doplnil se smíchem.