Situace s pandemií koronaviru stále nabírá na síle. Nejvíce pozitivních případů se v posledních dnech objevuje mezi náctiletými. Na tento týden tak už vedení Olomouckého kraje doporučilo všem školám prodloužení podzimních prázdnin na celý týden. Po návratu do škol bude čekat nejrizikovější okresy, kterých je v současné chvíli osm další vlna testování. Ta proběhne ve dvou vlnách. V pondělí 1. a 8. listopadu a nevyhne se mu asi prostějovský region, který patří v současné době mezi nejhorší okresy.

Na novém postupu se dohodla v pondělí dopoledne vláda, konkrétně ministerstvo školství s ministrem zdravotnictví. Tuto informaci následně potvrdil na svém Twitteru Robert Plaga. Testování ve školách proběhne v okresech, kde je průměrné týdenní nákaza vyšší než 300 případů na 100 000 obyvatel. Na Prostějovsku je za poslední týden průměr necelých 375 obyvatel na sto tisíc. Pro žáky a studenty se tak bude jednat o další testování, první proběhlo na začátku školního roku. Testovat se nebudou muset očkovaní žáci, nebo ti, kteří splní lhůtu od prodělání nemoci. Celkově se počítá zhruba se 165 tisíci žáků.

Se situací už tak jsou ředitelé škol v regionu obeznámeni. „Museli jsme s podobným krokem asi počítat. Víme, že se poslední dny mluví o tom, že se nákaza šíří hlavně mezi mladistvými. Testy se objednávali už s předstihem a nyní jsem si dělala další analýzu, jak na to jsme. Zatímco na začátku školního roku jsme měli naočkovaných zhruba 70 žáků, nyní už je to 150 studentů z celkového počtu 220, takže u nás se bude testování týkat přibližně 70 žáků,“ přidala svůj pohled k pondělní novince ředitelka Obchodní akademie Eva Lošťáková.

Bližší informace však zatím k dalšímu postupu nemá. Sama nyní očekává, že se další informace dozví na úterní online konferenci s hejtmanem Olomouckého kraje a hlavní hygieničkou. „Zatím je všechno poměrně čerstvé, ale už zase vidíme, že se situace postupně zhoršuje a opatření přitvrzují. Jsem tak ráda, že je na zítra svolána konference, kde bychom se měli dozvědět podrobnější informace i s možností dalších otázek, abychom věděli, jak dále postupovat, když se bude situace zhoršovat,“ doplnila Lošťáková.

„Obchodka“ stejně jako další řada škol v regionu prodloužila studentům podzimní prázdniny na celý týden, i když by raději dva dny vyučovali. V říjnu jsou zatím bez větších komplikací i díky velké proočkovanosti.