Především na výkony prostějovských tenistů bude spoléhat národní tým v průběhu finálového turnaje Davis Cupu, jehož základní skupinu odehraje český výběr ve skupině C v Innsbrucku společně s Francií a Velkou Británií. Kapitán Jaroslav Navrátil nominoval pětici Jiří Veselý, Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář, Jiří Lehečka a Lukáš Rosol.

„Snažil jsem se skloubit zkušenost s mladými hráči, pro které to budou zkušenosti k nezaplacení, a doufám, že jim to pomůže do další kariéry. První čtyři jsou nejlepší na žebříčku. V případě Rosola mohou být důležité jeho zkušenosti. V nominaci je i díky tomu, že loni pomohl v kvalifikaci o finále soutěže porazit Slovensko,“ zdůvodnil svůj výběr Navrátil.

Jedničkou je osmadvacetiletý hráč TK Agrofert Prostějov Veselý, 78. hráč dvouhry žebříčku ATP, který se po nevydařené první polovině roku postupně vrací do formy. „Doufám, že mu zůstane a že bude tou jedničkou, která může překvapit,“ přeje si Navrátil.

Další trojice patří do druhé světové stovky. Všichni nominovaní mají za sebou dobrou sezónu. „Macháč je jako mladý kluk příslibem. Kolář udělal letos velký vzestup, vyhrál tři challengery a umí výborně i čtyřhru. Velký posun udělal i Lehečka. Pokud bude příští rok zdravý, mohl by proniknout do stovky,“ uvedl kapitán týmu na adresu dvojice prostějovských hráčů, které doplňuje sparťan Macháč. Šestatřicetiletého Rosola, bývalého hráče TK Agrofert a dvojnásobného vítěze Davis Cupu, není třeba představovat.

Finálový turnaj se měl konat už loni, ale kvůli koronaviru byl odložen. Češi tak budou hrát po více než roce a půl. „Pauza byla opravdu hrozná. Pro tuto krásnou soutěž je to jen škoda,“ pronesl Navrátil. Věří, že jeho týmu může vyhovovat nový model na dva vítězné zápasy. „Může to být k našemu prospěchu. Kluci tam nejedou s tím, že musí,“ uvedl Navrátil.

Tenisté se utkají 25. listopadu od 16.00 hodin s Francií, které chybí Monfils i Humbert. Následně 28. listopadu vyzvou Velkou Británii s vítězem Indian Wells Cameronem Norriem a Danielem Evansem. „Jsou strašně silní, mají i výbornou čtyřhru. Francouzi měli vždycky silný tým. Uvidíme,“ utrousil s úsměvem Navrátil.

Pokud by čeští tenisté překvapili a skupinu C vyhráli, utkali by se v Innsbrucku s nejlepším celkem ze skupiny F, kterou tvoří domácí hráči se Srbskem a Německem. V případě postupu ze druhého místa by se Navrátilovi svěřenci na čtvrtfinále stěhovali do Madridu.

Z loňska odložený finálový turnaj Davis Cupu se bude hrát během jedenácti dnů od 25. listopadu do 5. prosince a uskuteční se v Innsbrucku, Turíně a Madridu. Vedle vítězů šesti skupin postoupí do čtvrtfinále ještě dvě nejlepší družstva ze druhých míst.