Máme to nejhorší za sebou? Podle poměrně optimistických zpráv z prostějovské nemocnice se zdá, že ano. Hlavní zprávou týdne je totiž fakt, že počty hospitalizovaných pacientů s covid-19 klesají. Těm, kteří ještě zůstali v péči lékařů, nyní podle mluvčí společnosti Agel Radky Miloševské navíc pomáhá překonat zlé časy i nemocniční kaplanka.

 

Během neděle 22. listopadu přišla vcelku optimistická zpráva o aktuálním stavu z oddělení, kde pečují o koronavirem nakažené pacienty. „V Nemocnici AGEL Prostějov leží aktuálně sedmaosmdesát pacientů s koronavirem, z toho šestnáct je ve vážném stavu v péči lékařů na lůžkách ARO a JIP. Pozitivním signálem je, že počty hospitalizovaných v posledních dnech klesají. Ještě ve středu osmnáctého listopadu zde totiž leželo 102 pacientů s koronavirem,“ konstatovala Radka Miloševská, tisková mluvčí společnost AGEL, která je provozovatelem Nemocnice Prostějov.

Večerník se ptal i na zdravotní stav členů zdravotnického personálu. Ještě předminulý týden totiž kvůli nákaze covid-19 chybělo až dvacet procent lékařů nebo zdravotních sester. „Zdravotníci ještě nejsou všichni kompletně zpět v práci, ale postupně se do ní vracejí,“ odpověděla stručně mluvčí.

A co návštěvy? „Nelze v tuto chvíli odhadnout, kdy je bude nemocnice schopna znovu plošně povolit. Jsme ale rádi, že i v době koronavirové epidemie fungují v nemocnici duchovní služby, pacienti mají totiž stále zájem o služby nemocniční kaplanky. Podmínky poskytování duchovní služby v nemocnici však bylo nutné v souvislosti s epidemií poupravit,“ uvedla Miloševská. „Po dohodě s vedením nemocnice jsme nastavili poskytování duchovní služby formou telefonického rozhovoru nebo spojení například přes Skype, WhatsApp, Viber či Messenger, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy covidem,“ vysvětluje pak kaplanka Martina Studýnková s tím, že v nemocnici je osobně ve své kanceláři přítomna každé pondělí od 9.00 do 13.00 hodin a v této době ji mohou zaměstnanci nemocnice či příbuzní pacientů navštívit a využít duchovní podpory. „V případě umírajícího pacienta je na každém oddělení umožněn vstup jak nemocničnímu kaplanovi, tak knězi s vybavením potřebných pomůcek k ochraně před infekcí, má-li o to nemocný či jeho rodina zájem,“ připomněla ještě mluvčí Radka Miloševská.

Zda je v současné době o duchovní služby vyšší zájem, nelze podle nemocniční kaplanky odpovědět jednoznačně: „Každá nemoc nás staví do obtížné situace, obav, co bude dál. Ale je pravda, že u covidu je to specifické, protože se připojuje i strach z karantény, která celým rodinám může přinášet finanční ztráty, ztrátu zaměstnání a také odsouzení okolních lidí,“ myslí si Studýnková.

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání