1. Slavnostní otevření dokončeného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem

Víra, naděje, láska a mír! To jsou čtyři symbolické klíče, jimiž bylo uplynulý čtvrtek 1. dubna slavnostně otevřeno Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem po velkoryse pojaté dostavbě, která ho zásadním způsobem rozšířila. Chrám všech řemeslníků z kamene, dřeva a kovu byl postupně budován dlouhých patnáct let. Precizní práce desítek řemeslníků je tu zakleta do každého detailu.

2. Otevření nové cyklostezky vedoucí kolem plumlovské přehrady

První říjnový den se za krásného počasí konalo slavnostní otevření cyklostezky kolem plumlovské přehrady. Tím se do zdárného konce podařilo dotáhnout jeden z nejvýraznějších projektů na podporu turistického ruchu u nás, jenž se rozhodně nerodil lehce.

3. Organizátoři novoročního pochodu na Kosíř kvůli covidu nerozdali ani jednu medaili, zrušeny byly mimo jiné i Vánoční trhy v Konici

Covid – necovid, Kosíř první den v roce opět zaplnili turisté ze širokého okolí, a to navzdory tomu, že si zde nemohli dát guláš ani si z jeho vrcholu neodnášeli památeční medaili. Přestože celkově byl počet poutníků přece jen nižší, než bývalo zvykem, na Kosíři bylo celkem rušno. Ze stejného důvodu byly zrušeny mimo jiné i velmi oblíbené Vánoční trhy v Konici. 

4. Nezamyslice vypsaly sbírku na pomoc rodáka David Hepnara umírajícího na nemoc ALS

Je tomu už pět let, co si rodák z Nezamyslic David Hepnar vyslechl obzvláště krutou diagnózu. Davidovi byla diagnostikována smrtelná amyotrofická laterální skleróza známá pod zkratkou ALS, na kterou zemřel například někdejší premiér Stanislav Gros. Od pondělí 13. prosince mu mohou lidé přispívat na účet, který pro něj zřídil městys Nezamyslice.

5. Na pláži U Vrbiček byla nalezena zakrvácená mrtvola bezdomovce

Zcela zakrvácenou mrtvolu objevil kolemjdoucí ve středu 24. listopadu. Mužské tělo leželo opřeno zády o smrk na pláži U Vrbiček u plumlovské přehrady. Následná soudní pitva neprokázala, že by dotyčného někdo zavraždil. Z jejího závěru vyplynulo, že se jednalo o sebevraždu.

6. Na frekventované silnici ve směru do Ohrozimi se objevilo tolik kráterů, že se jí řidiči vyhýbali

Řidiči to znají. Vždy je potřeba jízdu přizpůsobit stavu silnice. Ovšem tyhle díry už nejsou jen tak nějaký stav vozovky, tady vskutku hrozí nebezpečí. A že je jich letos opravdu požehnaně! Nejvýmluvnějším příkladem je situace na ohrozimském kopci.

7. V Němčicích nad Hanou došlo ke srážce osobního vlaku a lokomotivy

Asi sto padesát metrů od budovy vlakové stanice v Němčicích nad Hanou došlo koncem července k hrozivé srážce lokomotivy nákladního vlaku s „osobákem“. Lokomotiva přejížděla z Havlíčkova Brodu do Ostravy, osobní vlak zase z Olomouce do Nezamyslic. Důsledkem byly dvě zraněné osoby včetně jednoho strojvedoucího.

8. V Kobeřicích se střílelo. Pytlák zastřelil domácího mazlíčka

Tohle vyvolalo pořádné pozdvižení! Přímo uprostřed vesnice na Prostějovsku, která se společně semkla v boji proti cvičné střelnici, se mělo poslední říjnovou sobotu střílet. Terčem se stalo ochočené zakrslé prasátko.

9. Otevření opravené školy v Němčicích nad Hanou, práce spolykaly celkem 250 milionů korun

„Investice do vzdělání se vyplatí!“ To je asi hlavní vzkaz, který začátkem října vyslali z Němčic nad Hanou. Zahájení letošního školního roku tam spojili se slavnostním otevřením nové budovy, která prošla zásadní proměnou. Jen její poslední fáze, která byla dokončena už loni, přišla na zhruba 140 milionů korun, celkově za posledních 15 let investovali závratných 250 milionů korun. Jednalo se o největší investici v novodobé historii města.

10. U Vranovic-Kelčic vysadili obří pás zeleně za 16 milionů, obdobná situace byla i u Vícova

Pokud se v okresním městě bojujícím se znečištěným ovzduším a tunami prachu o nutnosti výsadby zelené hradby na jižním okraji města zatím pouze hovoří, pak ve Vranovicích-Kelčicích již něco takového právě v těchto dnech vzniká. V rámci komplexních pozemkových úprav v září zahájili obří výsadbu na celkem 16 hektarech pozemků. Výrazná proměna rázu krajiny, kterou ocení zejména budoucí generace, přijde na 16 milionů korun.

DALŠÍ UDÁLOSTI

11. Přehrada byla upuštěna kvůli opravě hráze a výstavbě mostu. Do léta se ji napustit nepodařilo

12. V Bedihošti zloději před Velikonoci ukradli kus cyklostezky

13. V Kostelci na Hané se začalo hovořit o možné výstavbě Penny Marketu

14. V regionu řádili zloději, kteří vyloupili jeden dům za druhým

15. Obce i jednotlivci organizovali pomoc obětem tornáda na jižní Moravě

16. U Němčic archeologové objevili unikátní dílnu. Keltové v ní vyráběli sklo

17. U Krumsína v krásné přírodě začalo vznikat nové rozsáhlé arboretum 

18. Pardubický kraj opět zastavil vlaky jezdící z Chornic do Dzbele

19. Místo možné demolice se podařilo opravit nádraží v Kostelci na Hané

20. Vleky ve skiareálu v Kladkách se od ledna do března vůbec nerozjely. Kvůli covidu 

21. Lidé zavření během lockdownu po Novém roce houfně vyrazili na zasněžené svahy

22. Na nádvoří plumlovského zámku se objevil model legendárního letadla Spitfire

23. Cizinec pod vlivem 2,38 promile alkoholu převrátil u Hvozdu kamion se dřevem

24. Uzavírka výpadovky z Prostějova komplikovala cestu do Kostelce na Hané

25. U Smržic začal vyrůstat třetí obří skleník na rajčata

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10.