František Ringo Čech je legendou české kultury a showbyznysu vůbec. Zpěvák, skladatel, spisovatel, herec a zarytý fanoušek fotbalové Slavie Praha je ale rovněž výtvarníkem, přičemž jeho nejslavnější díla jsou rozeseta po celém světě a vlastní je známé osobnosti. Prostějovskému galeristovi Jindřichu Skácelovi se podařilo po dohodě s Františkem Ringo Čechem uspořádat výstavu jeho nejlepších obrazů a kreseb. Tu si můžete prohlédnout již od neděle 10. července v kavárně Avatarka na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově.

Z kavárny Avatarka na prostějovském náměstí je nyní doslova ráj slávistických fanoušků. Největší prodejní výstava uměleckých tisků Františka Ringo Čecha čítá na čtyřicet obrazů. Výtvarník a zanícený fanda fotbalové Slavie na jednom z nich například názorně ukazuje, že porazit Spartu je důležitější než nějaké zdraví. „Já i František Ringo Čech zbožňujeme nejstarší a nejlepší fotbalový klub v České republice Slavii Praha, která právě letos slaví 130. výročí svého založení. Franta moc rád maluje a především se zabývá fotbalovou tematikou, což i mně je hodně blízké. Přemýšlel jsem, jak oživit centrum města. Dříve jsem spolupracoval s paní Husaříkovou z muzea a společně jsme pořádali hodně dobrých akcí a výstav. Po jejím odchodu z muzea už bohužel výtvarné dění v Prostějově není tak zajímavé. A tak mě napadlo oslovit právě Františka Ringo Čecha,“ řekl Večerníku prostějovský galerista Jindřich Skácel. „Dohoda s ním byla velmi rychlá, on sám má k Prostějovu velice blízký vztah, mnohokrát tady byl. Zapůjčil mi na čtyři desítky svých uměleckých děl, která nyní vystavuji v Avatarce. Mnohá z nich Franta opatřil vtipnými texty, někdy i vulgárními. Takže výstava není zrovna pro děti, ale věřím, že jde o věci, které hlavně dospělé návštěvníky mohou zaujmout. Značná část obrazů je věnována pochopitelně Slavii Praha,“ uvedl dále Jindřich Skácel s tím, že zároveň přemlouval přímo Františka Ringo Čecha, aby výstavu svých obrazů přijel do Prostějova osobně uvést. „Nepřemluvil jsem ho, řekl mi, že už je starý a líný,“ zasmál se Jindřich Skácel. „František Ringo Čech je naivním malířem a maluje už od roku 1973. Je to takový umělecký multitalent a možná málokdo ví, že je také zakládajícím členem skupiny Olympic. Jeho obrázky mají v sobě takovou Ladovskou naivitu i radost. A texty k těmto obrázkům si opatřuje sám nebo mu je píše Ivan Mládek. Chtěl bych na tuto prodejní výstavu pozvat co nejvíce návštěvníků nejen se ‚sešívaným‘ srdíčkem, ty obrázky Franty Ringo Čecha se prostě musí vidět,“ uzavřel pro Večerník Jindřich Skácel.

Výstava obrazů Františka Ringo Čecha v kavárně Avatarka na prostějovském náměstí je k vidění každý den až do 14. srpna tohoto roku.