Od 1. března 7.00 zahájilo činnost Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). 

Krajský úřad Olomouckého kraje ve spolupráci s HZS Olomouckého kraje, policisty, záchranáři, pracovníky ministerstva vnitra a dalšími dotčenými organizacemi zřídil informační a registrační středisko, které sdružuje na jednom místě pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Asistenční centrum v současné chvíli funguje v sídle krajského úřadu u hlavního nádraží, a to v nepřetržitém režimu 24/7. Cílem KACPU je organizovat a koordinovat pomoc ukrajinským uprchlíkům tak, aby byla rychlá, účinná a efektivní.

Lidé prchající před válkou z Ukrajiny mají k dispozici dvě nové krizové telefonní linky. Dozví se na nich vše, co budou potřebovat – od vyřízení víz přes registraci až po adresy míst, kde je pro ně připraveno ubytování. Linky fungují nonstop.

  • 771 235 570
  • 771 235 571

Během dneška byly v asistenčním centru přijaty čtyři desítky Ukrajinců. Po příjezdu do Olomouce jim byla zajištěna potřebná pomoc včetně psychosociální péče. Po celou dobu byli díky spolupráci s Univerzitou Palackého k dispozici překladatelé, jejichž přítomnost usnadnila komunikaci s ukrajinskými uprchlíky.

Pokud byste chtěli pomoci, můžete se svou nabídkou obrátit na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Více informací naleznete na webových stránkách ministerstva vnitra https://www.mvcr.cz/ nebo na online centru pro pomoc Ukrajině https://www.nasiukrajinci.cz/.