I v letošním roce pokračuje na pozici reprezentačního trenéra mládežnických boxerek České republiky Martin Klíč z Prostějova. A se dvěma svěřenkyněmi míří na zářijové Mistrovství Evropy kadetek v Itálii.

V rámci dlouhodobé přípravy na tento vrchol absolvovaly obě talentované rohovnice dva velké mezinárodní turnaje áčkové kategorie, tedy nejvyšší možné kvality. A přivezly z nich medaile, přičemž opakovaně zazářila hlavně Viktorie Jílková (váhová kategorie do 54 kilogramů).

„Viky nejprve obhájila vítězství na prestižním National Cupu v srbském Somboru, kde v semifinále vyřadila domácí soupeřku před limitem a ve finále porazila špičkovou Rusku Valerii Ryzovou. S touto favoritkou si přitom poradila už potřetí za sebou! Super bilance, každý takový skalp je hodně cenný,“ považoval si Klíč.

Jílková pak navíc ovládla i premiérový ročník Brašov Open, tedy výborně zajištěného klání v Rumunsku za účasti dvaadvaceti zemí včetně USA. „Tam měla Viktorie v semifinále volný los a následně svedla krásnou finálovou bitvu s Mariou Georgopoulou z Řecka. Bylo to utkání oboustranně vysoké úrovně, z její strany skvělý výkon a druhé zlato v tomto roce na turnaji kategorie A. Takže paráda,“ chválil kouč.

Druhá adeptka startu na podzimním ME kadetek v Monze Julie Poledníková (váha do 52 kg) vybojovala dva bronzy. „V Somboru Julča zdolala ve čtvrtfinále srbskou reprezentantku a v semifinále po boji podlehla zmíněné Řekyni Georgopoulou. V Brašově potom narazila v semifinálovém střetnutí na její krajanku Lamprini Giannakopoulou, tu dokázala porazit na body. Aby ve finále perfektně vzdorovala dvojnásobné evropské šampionce Laile Abdullatif z Kypru. Šlo o hodně vyrovnaný zápas ve vysokém tempu, pro Julii velmi přínosný,“ těšilo Klíče.

Potřebné mezinárodní zkušenosti sbíraly na balkánských akcích další boxerské naděje ČR dívčí kategorie. Kadetka Mária Lantová (do 52 kilogramů) se volným losem dostala v Somboru do semifinále, kde nestačila na maďarskou protivnici, získala tudíž bronzovou medaili bez jediného vítězného mače. V Brašově pak nastoupily dvě juniorky. Lucie Hastrdlová (do 57 kg) prohrála na body hned první zápas ve čtvrtfinále s Mayssou Bakolarda z Francie, Sandra Skořepová (do 63 kilogramů) byla nasazena přímo do semifinále a tam podlehla rovněž bodovým výrokem Karině Mendes z Kapverdských ostrovů. „Pro obě šlo o premiéru na tak významných turnajích v zahraničí, musejí se otrkávat a získávat ostruhy,“ zmínil Martin Klíč.

Pro své ovečky připravil v rámci rohovnických výprav do ciziny i zajímavý mimosportovní program. „Říkám tomu výlety do historie, aby holky pořád nemyslely pouze na box a poznaly také něco jiného mimo ring, hotel či auto. Proto jsme si už dříve prohlédli například bobovou dráhu pro zimní olympijské hry 1984 v Sarajevu a nyní v Rumunsku taky hrad Bran hraběte Drákuly. Již mnohem méně zábavným faktem bohužel bylo, že Brašov leží jen nějakých tři sta kilometrů od místa, kde Rusko válečně napadlo Ukrajinu,“ doplnil Klíč hořce.