Zatímco v České republice se sportovní dění téměř zastavilo, v zahraničí se naopak sportuje dál. Ve Švýcarsku a v Rusku se hraje hokej, v Anglii i jinde zase fotbal. A v Itálii probíhají závody ve windsurfingu, navíc s prostějovskou stopou. Tu obstarala čtrnáctiletá Kristýna Piňosová, která se minulý týden zúčastnila mezinárodního závodu na Lago di Garda. A už první den se jí ve velké konkurenci a proti starším závodníkům a závodnicím zadařilo. Skončila šestnáctá.

Přitom patřila v závodě v kategorii U17 k nejmladším. „I přes její nízký věk to bere jako výzvu startovat se staršími a zkušenějšími,“ uvedla pro Večerník její matka Andrea Piňosová. Program na Lago di Garda pak byl pro všechny účastníky pestrý, začal třítýdenním soustředěním, které právě Kristýna rovněž absolvovala. Poslední říjnový týden přišly po dlouhém čekání na řadu závody. „Poslední den pak bude na startu nové surfové a budoucí olympijské třídy IQ Foil, tedy surfu, který neplave na hladině, ale levituje pomocí křídla nad hladinou,“ uvedla Andrea Piňosová.

Kristýna Piňosová je už v mládežnických kategoriích několikanásobnou mistryní ČR, zároveň ovládla také středoevropský pohár, kde startovali závodníci z České republiky, Slovenska a Maďarska. Do povědomí prostějovské sportovní veřejnosti se pak zapsala výrazně letos na jaře. Tehdy získala ocenění Sportovec města Prostějova v kategorii amatérský sportovec. Výmluvným faktem její aktivity na poli sportovním je to, že si ocenění nemohla osobně převzít. Kvůli závodům totiž pobývala v zahraničí.