V minulých týdnech do života našich předškoláků a školáků i jejich rodičů zasáhly dvě zásadní události. Tou první bylo uzavření mateřských a základních škol. Město toto rozhodnutí nemohlo nijak ovlivnit, jen jsme respektovali příslušné vládní nařízení.

Druhou událost jsme ovšem jako obyvatelé Prostějova ovlivnit mohli. V návaznosti na aplikaci ochranných nástřiků ve školách a školkách se začaly šířit poplašné zprávy o jejich nebezpečnosti. Padaly přitom výrazy jako „karcinogenní“ nebo „nebezpečný experiment na dětech“. Bohužel se k šiřitelům „fake news“ přidaly i některé veřejně činné osoby. Zprávy tentokrát nešly z žádných dezinformačních webů, ale z komunikačních kanálů několika našich zastupitelů, a dokonce i z e-mailové schránky Senátu. Nástřik, který pomáhá chránit řadu veřejných budov v České republice i zahraničí, se stal předmětem politického boje.

V minulých dnech ke všem dokumentům dokazujícím nezávadnost příslušného moderního přípravku přibylo také zcela nové stanovisko soudního znalce, které potvrzuje jak účinnost, tak i zdravotní nezávadnost přípravku. Nevím, jestli to konečně přiměje šiřitele falešných zpráv vzít svá slova zpět, ale moc bych si to přál. Zdraví našich dětí si to zaslouží.