Muzeum na vesnici? Pro region Prostějovska už nic divného. Po zdejším území je jich rozesetých zhruba tucet. Jedno se přitom může v budoucnu zásadně rozšířit. Obec Víceměřice disponuje pamětní síní a uvažuje o nové expozici.

„Malé muzeum už v obci máme, a tohle je hudba budoucnosti. Aktuálně sháníme exponáty, které bychom zde vystavili,“ prozradil Večerníku starosta obce Eduard Novotný, který potvrdil, že se muzeum postupně připravuje.

Sloužit by mu mělo někdejší hospodářství, ne zcela typická lokalita. „Koupili jsme bývalý hospodářský areál, který jsme zčásti vyklidili. A tak by jedna jeho část měla být muzeem. Ta by měla být zčásti věnována Víceměřicím, zbytek takzvaný pelmel,“ říká s úsměvem starosta obce k muzeu, které by mělo vzniknout vedle obchodu. „Celý areál potřebuje rekonstrukci, zejména střechy, tak se vše porcuje po kouscích. Pracuje se na tom při chvilkách a exponáty schraňujeme do depozitu,“ konstatuje Petr Buriánek, člen zastupitelstva a předseda kulturního výboru Víceměřic. Jak vzkazuje, už nyní se ale mohou lidé ozývat s návrhy na exponáty.