V úvodním osmifinále Českého poháru hostovali basketbalisté BK Olomoucko na půdě Hradce Králové a prohráli 63:102, když nasadili do zápasu pouze devět hráčů. Kromě zraněného Františka Váni chyběl také indisponovaný Nemanja Bezbradica. Bohužel další cíl sezóny tak zůstane s největší pravděpodobností nesplněn…

Do středečního zápasu vstoupili hosté v nezvyklé sestavě, v základu byl například mladík Jan Trávníček. Přesto se překvapivě dostali do vedení. Ve 4. minutě to bylo 10:4 a po osmi minutách Hanáci dokonce vedli 18:11. Až pak se favorizovaní Sokoli prosadili a sérií jedenácti bodů v řadě potrestali čtyři útočné ztráty soupeře v rychlém sledu. Hradec úvodní desetiminutovku získal v poměru 22:18, hodně se ale nadřel.

Na začátku druhé periody se hráči Olomoucka rychle přiblížili na rozdíl jediného bodu a mohli dokonce otočit skóre. Feštrův pokus ale body nepřinesl a toho domácí využili k vybudování nadějného bodového polštáře. V 16. minutě měli Východočeši na své straně sedmibodové vedení 33:26. Další nápor hosté na chvíli zastavili, těsně před pauzou ale inkasovali pět rychlých bodů v řadě a prohrávali 31:43.

Druhý poločas zahájily trojky Peterky a Lošonského a po jeho trestných hodech rychle prohrávali hosté o osmnáct bodů. Hradec se uklidnil a i díky chybám při rozehrávce Olomoucka svůj náskok pohodlně navyšoval. Ve 26. minutě Sokoli vedli poprvé o třicet bodů. Úzká rotace Hanáků se snažila, stačilo to ale pouze na výsledek 47:81 na konci třetí desetiminutovky.

Mladá sestava Olomoucka se snažila alespoň ubránit stovkovou hranici, ani to se nepodařilo. Sokoli ji překonali na konci 39. minuty a postaral se o to devatenáctiletý mladík Michal Chlumecký.

Středeční odveta na palubovce prostějovského Sportcentra tak bude už nejspíš jen formalitou. 

HLASY TRENÉRŮ

Lubomír PETERKA – Královští sokoli:

„Nakonec jsme získali vysoké vítězství, ale my jsme se první poločas proti oslabenému Olomoucku nemohli rozběhnout a až vlastně ke konci druhé čtvrtiny se vytvořil dvanáctibodový náskok v první polovině. Ve druhé půli už padly nějaké dobré trojky a pak ten náskok už jen narůstal. Bylo vidět, že máme natrénováno, i díky tomu se nám postupně začalo dařit.“

Michal PEŠTA – asistent BK Olomoucko:

„V zápase byla patrná jasná zkušenost na straně domácích. U nás je pozitivem, s vědomím toho, že naši hráči jako Váňa a Bezbradica jsou zranění, že nastoupili mladí hráči a aspoň se snažili částečně zvrátit průběh utkání nebo aspoň bojovat v tomto zápase. Soupeř vyhrál naprosto zaslouženě a udělal obrovský krok k postupu do finálového turnaje.“

ČESKÝ POHÁR – OSMIFINÁLE; 1. ZÁPAS

Královští Sokoli Hrade Králové – BK Olomoucko

102:63 (22:18 43:31 81:47)

Střelba za 2b.: 21/39:16/35. Trojky: 14/35:7/25. Trestné hody: 18/21:10/14. Doskoky: 43:36. Asistence: 27:17. Fauly: 15:19.

Rozhodčí: Vyklický, Kec, Kovačovič.

Nejvíce bodů Královských Sokolů: Lošonský 21, Peterka, Halada 17, Sedmák 15.

Sestava a body Olomoucka: Sychra 17, A. Klepač 10, Pekárek 9, Feštr 8, Kouřil, Trávníček 6, Dohnal 4, Štěpán 3, E. Klepač.