Vedle klubu BK Olomoucko má nezastupitelnou pozici v prostějovském basketbale oddíl BCM Orli Prostějov věnující se především mládeži a výchově hráčů. V tom je klub úspěšný, což dokazují soupisky elitních týmů. Odchovanci z prostějovské líhně působí kromě Olomoucka také v Brně, Ostravě nebo Opavě. V této práci chtějí Orli pokračovat i v dalších sezónách.

„Je to náš cíl, klub má výběry ve všech věkových kategoriích. Ve sledovaných soutěžích U17 a U19 hrajeme extraligu, což je pro připravovaný přechod mezi muže klíčové. A navíc hrajeme i první ligu mužů s výběrem do 23 let. Na tom nic nechceme měnit, bez ohledu na současný vývoj v Kooperativa NBL,“ poznamenal předseda BCM Orli Prostějov Michal Müller.

Klub, který se soustředí především na mládež, má status Vrcholového centra mládeže, což předkládá kooperaci s klubem hrajícím nejvyšší domácí soutěž. Funci kooperujícího partnera dosud plnil BK Olomoucko, o jeho osudu se v těchto týdnech stále jedná. Situace v mužském basketbale opravdu není jednoduchá, což ostatně potvrzuje nedávné odstoupení Svitav z Kooperativa NBL. Tuři po odchodu hlavního partnera pustili licenci pro nejvyšší soutěž do Jindřichova Hradce.

„Tuto situaci pochopitelně vnímáme. Česká basketbalová federace si přeje, aby Vrcholová sportovní centra mládeže vychovávala co největší počet hráčů pro nejvyšší mužskou soutěž. Z tohoto pohledu si stojíme hodně dobře, proto věříme, že nám status zůstane,“ doufá předseda Müller.