LEDEN

Stále ještě ve stínu koronavirové pandemie se odehrávalo dění během ledna. I tak se toho ale přihodilo dost. První takovou událostí bylo narození prvního Prostějovana v roce, byl jím Mikuláš Vladislav Špičák. Spuštěna byla soutěž Alej roku. Znovu se do klání dostalo i Prostějovsko, a to díky aleji na břehu drozdovického rybníka.

Tradičně proběhla Tříkrálová sbírka, která i tentokrát byla spojena s odběrem krve, o který se postarala skupinka pracovníků Charity. Psali jsme rovněž o mladé studentce-spisovatelce Anně Gajdošové, která vydala svou první knihu s názvem Slunečnice. Mezi příběhy s dobrým koncem patřila záchrana života prodavače ryb, tři policisté za svůj chvályhodný skutek v lednu dostali medaile. Leden byl také o přednáškách. Jedna z nich byla klasická Žeň objevů na hvězdárně. O další se postaral Martin Kašpar, který přednášel o železnici přes Senici na Hané a o genealogii. V Konici si zase připomněli vyvražďování židů při přednášce v komunitním centru. Premiéru zažila karnevalová pohádková procházka po Němčicích nad Hanou. Stejně jako košt v dubanské hospodě U Ríšu. První měsíc v roce však znamenal také potvrzení dvou nemilých věcí z předešlého roku. Jednak konce rozdávání polévek bezdomovcům. A zadruhé rušení, případně posunutí prakticky všech plesů.

ÚNOR

V únoru už to žilo na plní obrátky. Například v Podhradském rybníku se sešli příznivci otužování. Hasiči z Brodku u Prostějova zase žili oceněním, získali ho za pomoc v oblasti postižené tornádem. Ve Smržicích se pak podařilo uspořádat Karneval venku – postarali se o to rodiče spolu s místním hostincem „U Byka“. A na Kosíři, tam se slavil Valentýn. Podobně jako třeba v kině, kde nabídli několik filmů plných lásky. Ostatně druhý měsíc roku byl vskutku láskyplný. Datum 22. 02. 2022 přitahovalo svou magičností svatebčany k oltáři, na radnici si řeklo své „ANO“ hned sedm párů. I v Národním sportovním centru se pak sešli lidé plní lásky, ovšem ke králíkům, proběhlo zde totiž domácí mistrovství v králičím hopu. Únor, to byl také měsíc různých cen. A zatímco do konce měsíce mohli lidé dávat návrhy na ceny města, byli během února rovněž oceněni studenti SŠDAM, kteří vypracovali logo pro společnost Odpady Olomouckého kraje. Večerník byl pak rovněž u zahájení plesové sezóny, o něž se netradičně postarala „zdravka“. Ale také u největší společenské akce v regionu v podobě městského karnevalu, který v Prostějově přivábil tisíce lidí na náměstí.

BŘEZEN

V březnu došlo na narozeniny nejstarší Prostějovanky Věry Rozbrojové, která oslavila 105 let. Rovněž jsme se zmínili o pyžamovém dnu na prostějovské „zdravce“ nebo výstupu otaslavických sokolů na Obrovu nohu. Plesová sezóna se sice rozjela později, ale přece. Večerník zajel pro dojmy účastníků například do Skalky, Duban, Čelčic, Kralic nebo Stražiska, neunikly nám ani plesy Čechovic či Plumlovských nadšenců. Přelom zimy a jara, to jsou i další tradice. V Prostějově tak vynášely děti smrtku, Čechovice a Otaslavice si zase užívaly šibřinek. A v Žárovicích? Tam zase uspořádali karneval. Ondřej Provazník pak bavil Stražisko spolu se Zuzanou Bubílkovou, známou komentátorkou politického dění. Spíše klidnější program pak zvolili do Vrchoslavic a Otaslavic, kde uspořádali pro místní obyvatele posezení. A našli se mezi námi tradičně i tací, kteří nemají rádi v přírodě nepořádek. Na řadě míst se tak znovu uklízelo třeba u Hloučely.

DUBEN

Zatímco obvykle je už plesová sezóna v Aprílu minulostí, loňský duben byl v tomto ohledu jiný. A tak plesalo například Gymnázium Jiřího Wolkera, sportovci v Čechovicích, hasiči v Lipové a také se tanečnice a tanečníci činili na prostějovském městském plesu. Nechyběl ani Retro večírek v Kralicích na Hané. Hodně prostoru měly ale také maškarní bály, karnevaly či večírky, které se odehrály například v Hluchově nebo v Kostelci na Hané. V Brodku u Prostějova si zase užili šibřinky. V regionu ještě zůstaneme. Akce zde byly hlavně na konci dubna, kdy se slavily čarodějnice. Největší byly tradičně v Plumlově, kde se jedná o opravdu velkou akci. Nemusí se ale stydět ani ve Ptení, Smržicích nebo Vrahovicích, kde se rovněž uskutečnily. Aby toho nebylo málo, v Plumlově také vítali jaro. Jenže počasí bylo tehdy spíše zimní. Venku se konaly ale i další akce, místy vzdor nepříznivému počasí. Příkladem budiž venkovní autoburza nebo také Den Země a ekojarmark Ekocentra Iris. Velké pozornosti se těší i obnovená tradice bleších trhů, nebo Brány památek dokořán. Během této akce se účastníci dostanou i do míst, kam to běžně není možné. Chuťové buňky pak potrápil Restaurant Day se sladkými i slanými dobrotami. To ale nebylo vše. Ve městě se totiž zastavil i protidrogový vlak, který měl za cíl oslovit hlavně školáky. Nejen nadšence do historie měl potenciál zaujmout program věnovaný Pernštejnům, důležitému rodu v historii města. Prostějov je občas zván městem módy, což připomíná přehlídka Doteky. Smutné čtení Obětí jmen holokaustu, které se uskutečnilo před muzeem.

KVĚTEN

Hodně se toho dělo v obcích a městech okolo Prostějova, zejména na zámcích. Například v Čechách pod Kosířem uspořádali speciální pohádkové prohlídky, v přilehlém parku zase řadu soutěží pro nejmenší. Čechy pak ještě přivítaly Olomoucký fortel, kde si dali dostaveníčko kováři. V Plumlově se konaly pohádkové prohlídky a šermířsko-rytířská akce Jak vznikaly dějiny. Hodně prostoru ale dostala také kola. Například se konala akce Střední Hanou na kole, která měla jedno ze zastavení v Němčicích nad Hanou. Předinou za poznáním bylo další cykloakcí, která ale rozhodně nebyla závodem. Tradičně slavnostně pak zahájili lázeňskou sezónu ve Skalce, Kralice se zapojily do akce Evropané v pohybu – move week. Další spíše sportovně zaměřené akce pak reprezentoval také Pochod po stopách hraběnky Gabriely. A v Držovicích se hodovalo. Ani Prostějov ale v množství akcí nezůstal pozadu. V knihovně uskutečnili férovou snídani, která se pro pěkné počasí mohla konat v blízkém parčíku. Jedlo se taky na již tradiční akci Restaurant Day. Aktivní byl ale také spolek Hanácký Jeruzalém. Podílel se na uspořádání festivalu Chayim, který se věnoval židovské kultuře. V rámci akce se tancovalo, vystavovalo, také se ukládaly kameny zmizelých, takzvané stolpersteiny. Před muzeem se opět četla jména obětí holocaustu. Tradičními akcemi, které se odehrály v Prostějově, pak byla třeba přehlídka autoveteránů nebo bleší trh. Klasikou je ples Pomáháme tancem, který netradičně pozdě završil plesovou sezónu. Tradiční je už také kytičková sbírka, kterou na Prostějovsku zajišťuje spolek Diana. Premiéry si naopak připsal Festival nejen zdravotně postižených a Den ošetřovatelství, který se konal v kině.

ČERVEN

I společenské dění bylo bohaté. Začněme venkovem. Opět bylo živo v Plumlově, kde se konal Den dětí s vojáky. Hodně dětí přilákala také Party v Hrubčicích, kterou uspořádali chovatelé – k vidění byli ježci a morčátka. I Vrbátky patřily dětem. Uskutečnily se zde Dětské hry pro týmy místních dětí i těch z okolních obcí mikroregionu. Konec školního roku pak děti slavily i jinde. Třeba v Hluchově, zde proběhl dětský den v indiánském hávu. To ale z akcí v okolí Prostějova není zdaleka vše. V Tištíně se totiž konaly hody a kousek odsud v Němčicích nad Hanou Kroužkobraní v podání místního Centra volného času Orion. Folklór pak zastoupily Kralické Klebete. Červen byl ale také hodně hasičský. Kromě toho, že se naplno rozjely soutěže, tak několik sborů slavilo. V Čelechovicích na Hané tak hasiči oslavili 100 let, v Křenůvkách 120 let a ti z Vrahovic dokonce 130 let od založení sboru. Burger rock fest se konal na plumlovské přehradě, Gulášvar ve Víceměřicích, tradiční soutěž ve vaření kotlíkových gulášů v Kolářových sadech. Hodně zájmu pak vyvolal také Festival jídla, do kterého se zapojila více než desítka podniků ve městě. A bylo libo pak Pečínku? Ne na jídlo, ale Bohumila Pečínku, který spolu s Petrosem Michopulosem měli v Prostějově zastávku s podcastem Kecy a politika. Zatímco sem zašla spíše mladší a střední generace, Aktivní senior z logiky věci zaujal ty nejstarší. Naopak všechny generace se objevily na Noci kostelů, která opět přinesla koncerty, modlitby i meditaci. Ekocentrum Iris zase připomnělo, že nejsme na planetě Zemi sami, a to jarmarkem na náměstí. Sezónu pak oficiálně zakončila taneční škola Pirouette a pomyslnou kaňku udělal oceněním účastníků primátor František Jura i za výzvou 10 000 kroků. Den lázní ve Slatinicích pak představil také zpěvačku Petru Janů.