Ukliďme svět, ukliďme Česko. Tato akce, která se již stala tradicí, má za sebou svou jarní část. Letos se uplynulou sobotu „na Apríla“ sešel rekordní počet zájemců, kteří pomohli s úklidem nejen okolí Hloučely, ale i Olomoucké ulice a dalších míst. Kdo čekal, že práce s úklidem bude rok od roku méně, tak se spletl. Ale díky řadě dobrovolníků budou alespoň na nějaký čas procházky zase o něco příjemnější. Příroda bude hrát prim nad odpadem. Ale jak dlouho?

 

„Mám z letošního ročníku opravdu velkou radost. Sešel se nám rekordní počet účastníků. Uklízeli jsme od Olomoucké ulice po ulici Pod Kosířem, směrem na Močidýlka. Nejvíce nepořádku bylo tradičně v okolí Hloučely, a i letos bylo těch plných pytlů opravdu hodně,“ prozradila na úvod první náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Během úklidu našli dobrovolníci opět velké množství různých „zajímavých“ artefaktů. Jednalo se například o dvě jízdní kola, ale také lyže, nepřehlédnutelná byla velká část pračky. „Zvláštností byla také řada nepoužitých žárovek na jednom místě, což je pro mě nepochopitelné. Nedokážu říct, zda si je tam někdo schoval, nebo je vyhodil,“ doplnila Sokolová. Nejednou také museli dobrovolníci volat městskou policii, protože stejně jako v předešlých termínech úklidu nechyběly ani injekční stříkačky.

Že by odpadků v oblíbených turistických lokalitách ubývalo, se bohužel i přes stále větší osvětu a pravidelné úklidy říct nedá. „Je to smutné, že těch odpadků je zde stále takové množství, spíše toho přibývá. Je to přitom jen o nás lidech, abychom se k přírodě chovali lépe. Vyhazujeme řadu různých sáčků, plastových lahví a všeho, co si bereme na procházky. Je to pro mě opravdu smutné konstatování, že se takto k přírodě, za všechno, co nám poskytuje, chováme. A ještě jednou děkuji všem, kterým není lhostejné, v čem žijeme,“ doplnila Milada Sokolová.