To, co jsme avizovali v minulém vydání Večerníku, se naplnilo. Kdo se uplynulou středu 5. dubna vydal do restaurace Národního domu v Prostějově na oběd, ten už se dovnitř nedostal. Smůlu měli i ti, co dostali chuť udělat si chvíli pohody ve vedlejší kavárně.

Čekala na ně pouze cedulka, že z technických důvodů bude v dubnu a květnu ZAVŘENO. Definitivně o tomto kroku rozhodli radní na svém zasedání 28. března. Důvodem je špatná ekonomická situace obecně prospěšné společnosti, která provoz právě pod správou Statutárního města Prostějov zajišťuje. Dle vyjádření kompetentních osob by však mělo jít o krátkodobou záležitost. V zákulisí se řeší příprava sloučení městského divadla s restaurační částí Národního domu. O dalším postupu bude jednat nejbližší zastupitelstvo.

Secesní Národní dům byl slavnostně otevřen koncem roku 1907. Během své 115 let trvající existence je neodmyslitelně spjat s provozem Městského divadla stejně jako restaurace a kavárny. Nyní už tomu tak není... Vedení města muselo provoz dlouhodobě ztrátového podniku dotovat, aby aktuálně raději rozhodlo o jejím uzavření. „Ano, rada města se v úterý osmadvacátého března shodla na tom, že vzhledem k přetrvávajícím ekonomickým problémům dojde ke krátkodobému uzavření restaurace Národního domu,“ potvrdila Večerníku Milada Sokolová, první náměstkyně prostějovského primátora.

Termín uzavření byl stanoven na středu 5. dubna, z cedulky na dveřích vyplývá, že v červnu by restaurace měla opět otevřít. Magistrát chce jednat o sloučení obecně prospěšné společnosti Národní dům a příspěvkové organizace Městské divadlo do jednoho subjektu. „Jedno bez druhého totiž dle našeho názoru nemůže fungovat,“ vysvětlila již dříve náměstkyně Sokolová. „Není to příjemná situace, nicméně celý Národní dům je třeba transformovat pod novým ředitelem, který bude mít zodpovědnost jak za divadlo, tak i za restauraci. Spolupracovat přitom bude s provozním restaurace a divadelním produkčním. Následně chceme otevřít co nejdříve,“ potvrdil prostějovský primátor František Jura. Kdy se tak přesně stane, odpovědět nedokázal. „To v tuto chvíli přesně nedokáži říci.“

Národní dům se se špatným hospodařením potýká již od roku 2019. Roční působení ředitele Jiřího Hlocha skončilo nejen propadem, ale i trestním oznámením. Ani jeho nástupce Maetin Křupka nedokázal situaci stabilizovat.

Už příští úterý 18. března se bude situace kolem Národního domu podrobně probírat na zastupitelstvu. Na programu bude mimo jiné rozhodování o další dotaci pro obecně prospěšnou společnost Národní dům. V souvislosti s tím se dá očekávat bouřlivá diskuse.

Zatímco divadlo svůj účel dlouhodobě úspěšně plní, restaurace se zejména po odchodu někdejšího ředitele Národního domu Jana Páleníka potýká s ekonomickými problémy. A to navzdory investicím ve výši zhruba 13 milionů korun, které do rekonstrukce kuchyně, kotelny a dalších stavebních úprav v uplynulých letech ze strany radnice putovaly.

Zajímalo nás, zda-li by nebylo lepší vybavený prostor pronajmout některému ze soukromých podnikatelů? „O tomto kroku jsme mnohokrát debatovali. S posledním nájemcem však udělal magistrát špatnou zkušenost, neradi bychom ji opakovali,“ poznamenala Sokolová s tím, že sloučení obecně prospěšné společnosti Národní dům a příspěvkové organizace Městské divadlo do jednoho subjektu považuje za dobrý krok. „Jedno bez druhého totiž dle našeho názoru nemůže fungovat. Než se sloučení obou společností nevyřeší, musí být restaurace i kavárna krátce uzavřena, abychom neprodlužovali nelichotivou situaci,“ přidala ještě první náměstkyně prostějovského primátora.

Národní dům se se špatným hospodařením potýká již od roku 2019. Roční působení ředitele Jiřího Hlocha skončilo nejen finančním schodkem, ale i trestním oznámením. Ani jeho nástupce nedokázal situaci stabilizovat. „Ekonomická situace v Národním domě je dlouhodobě špatná. Jedná se o důsledek koronavirové pandemie a energetické krize. Náklady na provoz se za uplynulé tři roky zásadně zvýšily, a to i kvůli růstu mezd a cenám surovin. Národní dům přitom není úplně běžný gastronomický provoz,“ hledal příčiny neutěšeného stavu stávající ředitel Národního domu Martin Křupka, podle něhož by plánovaná transformace měla Národní domu pomoci.