Jak už jsem na tomto místě dříve psal, házená v prostějovském regionu se může pyšnit vynikající minulostí. A není to zase tak hrozně dávno, kdy muži Kostelce na Hané působili v české extralize, dokonce i v mezinárodní interlize, a muži Prostějova alespoň v prvoligové soutěži ČR.

Od těch slavných dob už přesto uběhla nějaká voda a v současnosti jsou oba zmíněné týmy dospělých pevně zapikolované až na třetím tuzemském levelu, tedy ve 2. lize. Kde kostelecký HK většinou patří k mírnému nadprůměru a prostějovský Sokol II v posledních letech spíš k podprůměru.

Na postup do 1. ligy zkrátka nelze reálně pomýšlet, takové ambice ani v jednom z obou klubů nemají. Přesto se teď druhá nejvyšší česká soutěž mužské kategorie našemu regionu dost přiblížila, což je zásluha nepoměrně výraznější ambicióznosti Házenkářské akademie Olomouckého kraje.

Ta má v čele nesmírně agilního předsedu Petra Kudláčka, na postu šéftrenéra neméně cílevědomého Radka Flajsara, ve svých řadách soustředí další progresivní kouče. Což platí i pro spřátelený oddíl TJ Sokol Centrum Haná. V mládeži už výborná práce těchto lidí plus jejich svěřenců přinesla průnik do širší národní špičky. No a jestli to takhle půjde i v seniorské kategorii, máme se na co těšit!