Byť bylo třináctého dubna ve čtvrtek a ne v pátek, pro řadu řidičů na dálnici u Prostějova to byl smolný den. Na úseku několika málo kilometrů řešili policisté hned dvě nehody, přičemž jedna byla dokonce hromadná. A v obou hrály hlavní úlohu viníků vozy značky Volkswagen.

Opilý ignorant

Prvním hříšníkem byl dvaašedesátiletý řidič automobilu Volkswagen, jedoucí minulý čtvrtek 13. dubna o půl druhé odpoledne v levém jízdním pruhu po dálničním úseku od Vyškova směrem k Prostějovu. Ten zcela ignoroval povětrnostní podmínky a v příliš velké rychlosti dostal na 20,5 kilometru mokré vozovky smyk a narazil do svodidel. V rámci vyšetřování nehody pak policisté zjistili další nepříjemné skutečnosti. „Při orientační dechové zkoušce na alkohol nadýchal řidič dvě promile,“ prozradil Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Muž na místě přišel o řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla, které mělo navíc rok propadlou technickou kontrolu,“ kroutil mluvčí hlavou. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn, škoda je ovšem nejméně 400 000 korun. „Řidiči hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ doplnil k první nehodě Hejtman.

Nedobrzdil a má na svědomí pět aut

Sotva vyšetřování nehody opilého seniora vyšetřili, museli se muži zákona přesunout jen o pár kilometrů dál, kde dálnice opouští Prostějov ve směru na Olomouc. Na 27,5 km komunikace D46 čtyřiadvacetiletý řidič dodávkového vozidla Volkswagenu nepřizpůsobil rychlost v místě, kde se vytvořila kolona vozidel z důvodu snížení počtu jízdních pruhů, a narazil do pomalu jedoucího nákladního vozidla Opel. Náklaďák pak narazil do před ním stojícího vozidla Ford a došlo k nehodě dalších dvou vozidel Škoda. „I tato nehoda pěti vozidel se obešla bez zranění. Škoda se vyšplhala na šest set tisíc korun,“ prozradil policejní mluvčí Hejtman s tím, že v tomto případě měl viník nehody jinak všechno v pořádku a byl lihuprostý. „Policisté mu udělili příkazem na místě pokutu v maximální výši dva tisíce korun,“ dodal Hejtman.