V posledních letech jsme svědky nebývalého rozvoje umělé inteligence (UI) a automatizace s významným vlivem na různé oblasti lidského života, a to včetně zaměstnanosti. Zatímco mnoho lidí vidí umělou inteligenci jako hrozbu pro pracovní místa a zaměstnanost, další v ní vidí obrovský potenciál a možnost urychlení řady úkonů, které jsou společné pro každodenní potřeby.

UI a automatizace samo sebou přinášejí změny v pracovním prostředí a některé manuální a jednoduché úkoly mohou být nahrazeny stroji. To může mít dopad na odvětví, kde jsou tyto úkoly hojné, jako je například výroba, logistika, ale i třeba pokladny, kde stále častěji pozorujeme například samoobslužná okénka. Současně se ale otevírají i nové možnosti a vznikají nová pracovní místa, která vyžadují lidské dovednosti.

Při diskusi o dopadech UI na zaměstnanost je důležité si uvědomit několik faktorů. Zaprvé; UI a automatizace často nahrazují rutinní úkoly, což lidem práci usnadní a umožní, aby se mohli věnovat složitějším pracovním věcem. Zadruhé; nové technologie často vytvářejí nová pracovní místa, která jsou spojena s jejich vývojem, „nástupem“ do funkce a údržbou. Umělá inteligence v tomto potřebuje odborníky a programátory, kteří jsou schopni ji na přání zákazníka připravit. Tímto tak vzniká řada míst, která naopak u jiných odvětví ubývají.

Navíc může pomoci zvýšit efektivitu podniků, což může vést k jejich růstu a vytváření nových pracovních míst. Automatizace může také snížit náklady a zlepšit kvalitu výrobků a služeb, což přispívá nejen k rozvoji, ale i spokojenosti zákazníků.

Pokud bychom se tak podívali do budoucna a věštili trošku z křišťálové koule, dalo by se říct, že nás už brzy bude čekat doba automatická. Různé stroje za pomoci umělé inteligence budou dělat úkony, jaké dříve vytvářel člověk, a lidé se budou muset přesunout na stranu druhou, kde je bude čekat příprava a případný dozor nad jejich prací, aby se nevytvářely různé chybovosti.

Skutečně bych se nedivil, kdyby už brzy většinu dělníků v různých výrobách, ale i prodavače/ky vystřídaly stroje, které budou pracovat rychleji a efektivněji. Řada oborů by tímto mohla zcela vymizet. Zase se ale otevřou cesty k novým oborům. Před pár lety si dovedl těžko někdo dnešní vymoženosti představit. A abychom se za pár let nedivili, že nahradí i manuálně náročnější práce.

Argumenty, že i děti před- a školního věku tráví spoustu hodin u tabletů, notebooků a dalších zařízení, jsou pochopitelné. S těmito názory bych souhlasil, ale zároveň je třeba vidět věci i z druhé strany. Doba, kdy se lidem hodily jiné dovednosti, už nejspíše minula. Právě umění zacházet s moderní technologií je pro budoucnost stále aktuálnější. Vyučit se oborům, které za vás dokáže převzít stroj, totiž nebude vůbec nic jednoduchého.