Nejsem netopýr, jsem vrápenec! Placku právě s tímto poselstvím si mohli v sobotu 16. září odnést diváci autorské divadelní komedie Ze života netopýrů. Představení bylo součástí bohatého programu Dnů evropského dědictví, který na zámku v Čechách pod Kosířem probíhal od pátku až do neděle. Celý se nesl právě ve znamení okřídlených savců, kteří v ojedinělé a velmi početné kolonii obývají zámeckou půdu.

Diváci se v zámecké oranžerii mohli ponořit do světa netopýrů díky hře, která zde byla uplynulou sobotu uvedena ve světové premiéře. Průvodcem představení byl Doktor Ušatý, sám děj pak byl stylizován do podoby dokumentu promítaného z projektoru, který doktor přírodních věd mohl kdykoliv zastavit, vrátit, zrychlit a především komentovat. V něm diváci sledovali život rodinky fiktivních vrápenců českých, kteří žijí výhradně na zámku v Čechách pod Kosířem a od jiných netopýrů se liší mimo jiné tím, že nespí hlavou vzhůru, ale ve stoje.

Vrápenci se potýkali s dotěrnou sousedkou, hlučnými svatebčany či první okřídlenou láskou dospívající dcery, která se chtěla vdát za netopýra jiného druhu. Kromě toho se věnovali sledování svérázné netopýří televize či přemítali nad dopady petice za zrušení svateb na zámku. To, že jsou neradi rušeni, dali jasně najevo při návštěvě jednoho z odvážných vědců, který přišel zkoumat jejich kolonii. „Hra se nám moc líbila, byla opravdu vtipná a originální a jsme moc rádi, že patříme mezi vyvolené, protože něco takového se jinde asi nikdy neuvidí,“ radovala se návštěvnice Zuzana Bartošová.

Netopýří téma ovládlo Dny evropského dědictví na zámku pod Kosířem vůbec poprvé. Už v pátek se konala Noc pro netopýry, jež byla určená dětem a byla spojená s přednáškou, ukázkami odchytu, prohlídkou půdy se živými netopýry či promítáním filmu. Na víkend byla připravena rodinná stezka v parku či speciální prohlídka s panem hrabětem. Vše pak završila pozoruhodná nedělní kastelánská prohlídka.

Propagace našich netopýrů se nám zalíbila, takže si myslím, že ji příští rok zopakujeme. Akorát ji oddělíme od Dnů evropského dědictví a Noc pro netopýry možná trochu zhutníme,“ zhodnotil Martin Váňa, kastelán zámku, kde bude již na svátek svatého Václava připravena akce, jejímž cílem bude seznámit návštěvníky se zajímavostmi zámeckého parku v podzimních kulisách.