Ještě vloni se v kempu Žralok na plumlovské přehradě konal populární Plumlovský kotlík, tedy soutěž ve vaření kotlíkových gulášů. Po technických problémech ale nyní organizátoři přišli s novinkou, která má tradiční akci ve Žraloku nahradit. Uplynulou sobotu se v tomto kempu rovněž rozvonělo několik druhů kotlíkových gulášů, muselo se za nimi ale lidově řečeno špacírovat. Kemp Žralok ve spolupráci se Spolkem Plumlovských nadšenců uspořádal nultý ročník Gulášové Plumlovské Stezky. „Pokud se naše novinka lidem zalíbí, založíme tím novou tradici,“ hlásil Večerníku správce kempu Žralok Plumlov Petr Piňos.

Sobotní Gulášová Plumlovská Stezka každopádně uzavřela celosezónní program akcí, kterých letos v kempu Žralok bylo opravdu požehnaně. „Na závěr sezóny jsme vymysleli společně s Markem Otrubou a jeho Plumlovskými nadšenci trošku obměněnou akci, která nahrazuje dříve tradiční Plumlovský kotlík. Smyslem nové akce Gulášová Plumlovská Stezka je rovněž soutěž mezi jednotlivými soutěžícími družstvy, která navaří v kotli svůj guláš dle vlastního receptu. Stanoviště kuchařů ovšem nejsou u sebe, ale rozmístili jsme je nejen po kempu, ale také okolo Podhradského rybníka, jeden je dokonce až u bývalého kina v Plumlově.

. Každý návštěvník obdrží hned po příchodu hodnoticí kartičku a pak v libovolném pořadí navštíví jednotlivá stanoviště kuchařů. Hodnotí se nejen chuť, ale i vzhled guláše či vstřícnost obsluhy. A to vše zapíše na kartičku, než ji odpoledne odevzdá,“ popsal strategii organizátorů Večerníku Petr Piňos, správce kempu a jeden z hlavních pořadatelů sobotní gulášové akce. „Ale pozor, kromě návštěvníků hodnotí guláše i obsluhu ještě odborná porota. A jak jsem se dozvěděl, soutěžící kuchaři se budou snažit jednotlivé porotce zkorumpovat! Ať už porcemi guláše zadarmo, šťopičkami slivovice, nebo jinými korupčními prostředky,“ hlásil zcela otevřeně a se smíchem Petr Piňos.

Nultého ročníku Gulášové Plumlovské Stezky se zúčastnilo pět družstev, mezi nimi samozřejmě i Spolek Plumlovských nadšenců. „My jsme připravili gulášek z vepřového masa a podle prvních ohlasů příchozím lidem moc chutná,“ pochvaloval si prezident Plumlovských nadšenců a spoluorganizátor celé akce Marek Otruba. Podle jeho kolegy a šéfkuchaře není jejich recept nijak tajný. „Tajný není, protože on si ho stejně nikdo z nás nezapamatuje! Tak nejdříve se krásně vyškvaří slaninka a na to se hodí cibule. No a pak na tu cibuli se dá nakořeněné vepřové masíčko, zapráší se to paprikou a přidá se trocha červeného vína. A pak do guláše patří to, co i do jiných vepřových gulášů, tedy česnek, majoránka a kmín. Ovšem jedno naše tajemství máme, součástí našeho guláše je i „Pišta Éres“. Tato kupovaná maďarská ingredience je trochu pálivá, ale nebojte, huba tady nikomu neupadne,“ smál se Ondřej Borský, v sobotu jasně určený šéfkuchař Plumlovských nadšenců.

Další čtyři soutěžní družstva pak lidem nabídla i hovězí Zlechovský kotlík, mufloní guláš, guláš Robina Hooda či guláš z Monpracemu. Kdo vyhrál návštěvnickou cenu nebo cenu odborné zkorumpované poroty, není podstatné. Důležité je, že se stovky lidí skvěle bavily. „Odpoledne všem zahrály ještě dvě kapely, které sezónu definitivně ukončily. A my se nyní pustíme do rekonstrukce kempu,“ prozradil správce kempu Žralok Petr Piňos.