Protikoronavirová opatření notně ovlivnila jindy slavnostní chvíli, kdy za půlroční práci byli hodnoceni všichni žáci základních škol.

Letos se však pololetního vysvědčení dočkaly během uplynulého pátku v klasické formě jen děti z prvních a druhých ročníků. Ty si to podle ohlasů ředitelů prostějovských základních škol užily. Ostatní rodiče pak ale soupis známek a celkového prospěchu svých ratolestí dostali pouze v elektronické podobě.

Na tyto okamžiky se školáci vždy těšili, ale letos se klasického rozdávání pololetního vysvědčení na základních školách dočkali pouze prvňáci a druháci. „Bohužel nám současná situace neumožnila všem našim žákům předat osobně klasické vysvědčení. To obdrželi pouze ti nejmenší, tedy žáci prvních a druhých ročníků, kteří docházejí do školy na klasickou prezenční výuku. A pro ně jsme připravili klasické slavnostní předání pololetního vysvědčení, což si děti užily. Žáci třetích až devátých ročníků pokračují v distanční výuce, tudíž jsme je, a samozřejmě jejich rodiče, museli o pololetním prospěchu informovat elektronickou cestou,“ sdělila Večerníku Petra Rubáčová, ředitelka Základní školy Prostějov Dr. Horáka. „Každému z rodičů našich školáků je umožněn přístup do klasifikace Bakalář, takže i tímto prostřednictvím jsme jim sdělili prospěch jejich dětí. Zaznamenali jsme i několik případů, kdy někteří rodiče nemají doma internet nebo nebyli ochotni se na elektronickou klasifikaci napojit. Těm jsme vyhověli jinak, výpis o prospěchu jejich dětí jsme jim oskenovali a zaslali elektronickou či klasickou poštou. V některých ojedinělých případech jsme pak o pololetních známkách školáků informovali rodiče prostřednictvím SMS zprávy,“ prozradila Rubáčová, která zároveň dodala, že v případě návratu dětí ze třetích až devátých ročníků do školy i jim budou předána klasická tištěná vysvědčení. „U nikoho z rodičů jsme nezaznamenali stížnosti, nikdo se nepodivoval nad tím, že se kvůli koronaviru dozvídal o pololetním prospěchu dítěte takzvaně na dálku. Myslím si ale, že hodně dospělých už na současnou situaci rezignovalo. V době hrozby nákazy covid-19 a nejrůznějších protiepidemických opatření se už žádný z rodičů ničemu nediví. Já osobně jsem ze současného stavu už také skeptická. Skutečnost, že většina dětí se nemůže vrátit do škol, považuji za umělé prodlužování koronavirové agónie,“ míní ředitelka ZŠ Dr. Horáka.

Předávání pololetního vysvědčení probíhalo na všech základních školách v Prostějově úplně stejně. Klasickou podobu si užili žáci prvního a druhého ročníku. „Jediné štěstí, že existuje elektronická evidence školního prospěchu každého žáka, do které mohou kdykoliv nahlédnout rodiče. Tak se rovněž stalo i v případě pololetního vysvědčení. Není to samozřejmě ono, ale co se dá dělat. Jakmile se děti vrátí do lavic, do tří dnů také obdrží klasické tištěné vysvědčení. Osobně ale nedokáži odhadnout, kdy to bude. Pokud se nezmění aktuální informace z ministerstva, tak v nejbližších dvou týdnech se školáci do lavic nevrátí,“ podotkl ještě Večerníku Dalibor Ovečka, ředitel Základní školy Jana Železného v Prostějově.

Rodiče dětí, kteří byli kvůli přetrvávajícím protiepidemickým opatřením informováni o pololetních známkách pouze elektronickou formou, skutečně nijak neprotestují, nebo spíše je jim to úplně jedno.

„Mám dvě děti, chlapec chodí do druhé třídy a dcera do páté. Zatímco Honzík přišel v pátek ze školy celý rozjařený s vysvědčením, dcerka to oplakala. Ta je pořád na distanční výuce a hodně ji mrzelo, že si bráška vysvědčení převzít mohl a ona nikoliv. Nic s tím ale nenaděláme, musíme to přečkat. Nám dospělým je to opravdu asi jedno, protože o prospěchu svých dětí jsme pravidelně informováni. Každý den se můžeme napojit na elektronickou klasifikaci,“ prozradila Večerníku Lucie Drnovská z Prostějova.