V malých a stísněných prostorách se necítíme pohodlně. Proto se při zařizování malometrážních bytů používají fígle, které je mají opticky zvětšit. Designéři mají tyto znalosti v malíčku a tady máte jejich 7 skvělých triků, které se vám při zařizování malého bytu budou hodit.

1. KONTRASTY A SVĚTLÉ BARVY

Použití světlých barev v malém interiéru je v podstatě kouzelnický trik, který si dobří designéři dávno osvojili. Světlé stěny více odrážejí světlo, takže prostor působí otevřeněji a vzdušněji. Tmavé odstíny mají tendenci světlo pohlcovat, takže místnosti působí menším dojmem. Pro optimální efekt volte měkké tóny, jako je smetanová, pastelově modrá a zelená.

2. DENNÍ SVĚTLO A OSVĚTLENÍ

Přirozené světlo otevírá interiér a tím ho zvětšuje. Pokud byt trápí nedostatek denního světla, nenechte se odradit a deficit nahraďte vhodně zvolenými svítidly. Velké okno snadno propojí místnost s venkovním prostředím, a tak rozšíří prostor. Pokud máte ošklivý výhled, umístěte k oknům rostliny nebo květiny a použijte lampy, které prostor rozjasní.

3. UKLÍZEJTE!

Udržujte svůj malý domov uklizený a organizovaný. Příliš mnoho věcí má za následek, že malý prostor působí ještě stísněněji. Věci úhledně srovnané a uklizené mimo dohled zajistí, že prostor působí uspořádaně a otevřeně. Minimalismus se týká i stěn. Nepokrývejte je spoustou obrázků a poliček. Jeden velký obraz vypadá lépe než skupina malých obrázků. Také podlahu udržujte co nejpřehlednější. Odstraňte velké koberce, abyste vytvořili iluzi větší podlahy.

4. VYTVOŘTE ÚSTŘEDNÍ BOD

Najděte v pokoji „focus point“, prvek, který přitáhne pozornost. V jídelně je to pravděpodobně stůl, v ložnici zase postel. Z tohoto ústředního bodu udělejte hvězdu místnosti. Rozmístěte nábytek tak, aby se pozornost soustředila na tuto oblast, ve zbytku místnosti omezte dekorace na minimum.

5. ZRCADLO JAKO DRUHÉ OKNO

Díky zrcadlům může váš pokoj vypadat větší a otevřenější. Využijte „focus point“ a zrcadla k němu natočte tak, abyste vytvořili iluzi hloubky. Zrcadla také odrážejí přirozené i umělé světlo, takže místnost je ve dne i v noci jasnější. Obzvláště účinné je umístění zrcadla proti oknu, které odráží denní světlo.

6. PRACUJTE S NÁBYTKEM

Použití správného nábytku je klíčovým způsobem, jak místnost zvětšit. Najděte multifunkční nábytek. Například komodu, kterou lze použít jako konferenční stolek, rozkládací pohovku nebo postel s úložnými zásuvkami. Dobrou volbou jsou také rozkládací jídelní stoly, skládací stolky a puffy, které lze schovat, když je nepotřebujete.

Mějte na paměti, že vysoký a objemný nábytek zabírá drahocenný prostor. Vyberte si pohovku a křesla s otevřenými područkami a odhalenýma nohama. Díky tomu bude pod nábytkem pronikat světlo a místnost bude působit vzdušněji.

7. SPRÁVNÉ USPOŘÁDÁNÍ NÁBYTKU

Měřítko nábytku přizpůsobte velikosti místnosti. Větší kusy nábytku umístěte ke stěnám, abyste uvolnili otevřený prostor a místnost vypadala větší. Neblokujte komunikační zóny. Pokud nábytek a doplňky blokují výhled do (nebo z) místnosti, bude působit stísněně.