Když milujete prostějovské divadlo, není co řešit: na Noci divadel prostě nesmíte chybět. Stoprocentně se to potvrdilo uplynulou sobotu 18. listopadu v Městském divadle v Prostějově během akce, na níž se sešli téměř všichni, kteří prožívají s prostějovským divadlem dlouhodobý vztah. Pro všechny návštěvníky organizátoři připravili tři kusy. Zejména dětem a jejich rodičům byl určen příběh Divadla Hanácké obce o paní Láryfáry, která dokáže vyléčit všechny dětské nezbednosti. Po rodinném představení přišel na řadu opravdový „krvák“. Právě tak se říkalo lidovému čtení 19. století, jehož se po svém zhostil svérázný český malíř, řezbář a básník Josef Váchal.

„Váchal byl všestranný umělec, renesanční muž a také skutečný magor. Napsal si i úžasný epitaf o tom, že všechny své choroby velmi lehce nesl, však pod první státní podporou ve hrob klesl,“ uvedl představení Pavel Tesař z pražského loutkového divadla LokVar.

Dvojice divadelníků doplněná o zdatnou výtvarnici Barboru Hubenou pak předvedla gejzír hravých i vtipných kouzel a triků za použití nejroztodivnějších, často kuriózních předmětů. Přestože jich byla opravdu hromada, sbalit by se daly na jeden středně velký trakař.

Spletitý děj románu pojednávajícího mimo jiné o hromadné vraždě v nevěstinci či duchovních připravujících polévku pro chudé z masa lidských mrtvol pojali divadelníci po svém a mnohokrát se jim podařilo publikum rozesmát. „Bavilo mě to náramně, krvelačný děj byl brán s velkou nadsázkou i humorem. Loutky a celá scéna pak byly prostě krásné se spoustou půvabných detailů,“ pochvaloval si jeden z diváků.

Po Krvavém románu přišly na řadu události neméně akční. Vzhledem k tématu letošní Noci, kterým bylo zvolání Hoří! si zaměstnanci divadla připravili zážitkovou prohlídku Národního domu s podtitulem Máte protipožární oponu? A mohla bych ji vidět? Všechny účastníky během ní po historické budově prováděl dobrý duch a náročnou situaci hrozící požárem pomohl vyřešit statečný hasič v plné zbroji.

I ta nejhravější noc však nakonec skončí ránem. Nicméně do Městského divadla v Prostějově můžete zamířit už nadcházející čtvrtek 23. listopadu na jednu z nehranějších operet se známými melodiemi Polská krev. V neděli se pak divadlem rozezní koncert nazvaný Petr Hapka a jeho potměšilí hosté mapující umělcovu tvorbu.