Extraliga žen ČR 2023/24 vrcholí, na programu jsou už boje o medaile. Přichází druhé kolo play-off, tedy semifinále, a volejbalistky VK Prostějov v něm narazí na Duklu Liberec. Sérii začnou úvodním duelem na domácím hřišti Národního sportovního centra PV v sobotu 30. března od 16.00 hodin (televizní přenos na Sporty TV).

Hraje se na tři vítězné zápasy, jejichž další pořad je následující: druhé utkání v úterý 2. dubna od 18.00 hodin v Liberci, třetí mač v pátek 5. dubna 18.00 hodin v Prostějově, případné čtvrté střetnutí v pondělí 8. dubna od 18.00 hodin v Liberci a případný pátý špíl ve čtvrtek 11. ledna od 18.00 hodin v Prostějově. Časy posledních dvou soubojů se ještě mohou změnit z důvodu vysílání v televizi.

Každopádně jdou na sebe druhý a třetí celek po dlouhodobé části soutěže, proto se dají očekávat vyrovnané i dramatické bitvy bez favorita. Ačkoliv psychickou výhodu před semifinálovou sérií určitě mají Severočešky, neboť dokázaly vékáčko porazit už osmkrát za sebou. Z toho čtyřikrát během aktuální sezóny, kdy družstvo zpod Ještědu uspělo ve vzájemných konfrontacích postupně 3:2, 3:1 (ČP), 3:2 a 3:1.

V extraligovém čtvrtfinále měli oba nadcházející soupeři dílčí problémy. Hanačky s Olomoucí (3:2, 3:2, 3:0), Dukla s KP Brno (třikrát 3:1). Přesto se jim podařilo nakonec postoupit nejkratším možným způsobem, tedy ve třech zápasech. Komu se teď povede proniknout do finále? Aby to byl prostějovský mančaft, musí odvádět špičkové výkony, zrušit nepříznivou vzájemnou bilanci a ubránit obávanou univerzálku Nikolu Kvapilovou.

Právě tato levoruká Slovenka jej totiž většinou ničila svými bodovými přívaly, kolektiv ze srdce Moravy ji často nedokázal vůbec uhlídat. Soubor manželské dvojice trenérů Libor Gálík a Dita Gálíková má přitom velkou sílu i šíři hráčského kádru, jeho oporami jsou vedle N. Kvapilové nahrávačka Taira Robins-Hardy (USA), smečařky Lucia Herdová (Slovensko), Lucie Šulcová a Diana Frankevych (Ukrajina), blokařky Klára Vyklická i Thamiere de Mello (Brazílie) a libera Lucie Kolářová s Adélou Démar.

Vzhledem ke zdravotní absenci zraněného libera Michaely Pállové a pravděpodobně též univerzálky Karin Šunderlíkové by pro VK bylo vyřazení severočeské družiny, tím průnik do titulového boje ohromným úspěchem. „My se maximálně soustředíme na první utkání semifinále, abychom se na něj kvalitně připravili, doma zahráli co nejlépe a do série vstoupili vítězně. Proti Liberci vidím postupové šance vyrovnané padesát na padesát, bude to kdo s koho. My samozřejmě moc toužíme jít dál,“ řekl kouč Prostějova Miroslav Čada.