Před sto lety sice zemřel, přesto zůstává stále živý. Řeč není o žádném hororovém zombie, ale o prostějovském rodáku Jiřím Wolkerovi. Na rozdíl od nemrtvých sice nebyla zachována jeho zbídačená tělesná schránka, jeho odkaz se však uchoval nejen v jeho díle, ale hlavně neustále ožívá díky nadšencům napříč všemi věkovými kategoriemi. Že mezi ně patří i ti nejmladší, si bylo možné ověřit během Poetického podvečera s Wolkerem, který se uplynulou středu 27. března konal v Městské knihovně Prostějov.

 

Podkrovní sál prostějovské knihovny se uprostřed týdne zcela zaplnil návštěvníky, které i po sto letech od jeho smrti stále oslovuje osobnost Jiřího Wolkera. Právě jim se po krátkém úvodu představil Jiří Svoboda z Českých Budějovic coby zanícený sběratel Wolkrovských „relikvií“, respektive věcí připomínající život a dílo talentovaného básníka. „Mimo mnoha jiného nám ukázal i původní vydání sbírky Těžká hodina s vlastnoručním podpisem autora,“ přiblížil ředitel knihovny Aleš Procházka.

Pak přišlo na řadu to, co mnozí z přítomných očividně asi ani nečekali. Nejmladší generace prostějovského Divadla Point vystoupila se zhruba čtyřicetiminutovou ukázkou z připravovaného projektu Cirkus Wolker. Do akce se tak zapojilo celkem 14 účinkujících, pro zhruba polovinu z nich to bylo jejich vůbec první vystoupení. Přítomné publikum se po krátké chvilce rozpaků začalo královsky bavit. „Zcela záměrně jsme to pojali jinak, než by se u příležitosti připomínky smrti básníka čekalo. Takže nechyběl ani cirkusový principál, kouzelník, či dokonce jednorožec,“ nastínil Aleš Procházka s tím, že si představení z podstatné části jeho aktéři vytvářeli sami. 

Sám Procházka coby zkušený divadelník stál před více jak deseti lety za úspěšným projektem Nahý Wolker. Provokativní představení sestavené z básní, dopisů a deníkových poznámek dosáhlo mety všech ochotníků, když se probojovalo až na prestižní celostátní přehlídku amatérského divadla s mezinárodní účastí Jiráskův Hronov. „Na rozdíl od Nahého Wolkera jsme to teď vzali spíše jako oslavu lehkosti, nadhledu a smyslu pro humor. Ale i tentokrát jsou tam momenty, kdy divákům zatrne,“ srovnal Aleš Procházka.

Kdo z přítomných nadšených diváků viděl předpremiéru Cirkusu Wolker, ten si jistě nenechá ujít ani jeho premiéru. Ta bude již v plné parádě k vidění v cirkusovém šapitó, jež začátkem letošního září vyroste před prostějovským Národním domem. „Rádi bychom pak Cirkus Wolker upravili a přenesli i na naše divadelní jeviště,“ uzavřel Aleš Procházka.