Maso je důležitou součástí jídelníčku většiny z nás. Jak ale zvládáme jeho nákup? Zde už se možná někteří z nás zarazí. Jaký nákup, proč bychom něco takového měli řešit? Jenže těch důvodů je hned několik.

 

Předně se jedná o kvalitu masa. Ne každé, které není do zelena a nezasmrádá, je kvalitní. Roli nehraje pouze vzhled, vůně a datum spotřeby, ale také způsob chovu, to, jak daleko bylo třeba zvíře převáženo na porážku a množství vody v mase.

Velká část z těchto skutečností se přitom dá zjistit přímo na místě prodeje. Nedá se sice úplně spoléhat, že se toho hodně dozvíte u specializovaných pultů v hypermarketech. I z tohoto důvodu je lepší jít do masny, kde se dá očekávat personál, který o produktech ví něco navíc. Nebo přímo do farem, kde zvířata chovají. Pro Prostějovsko je to například Zlatá farma ve Štětovicích.

A proč jsou výše uvedená fakta důležitá? Ono je fajn vědět, jestli to, co chcete koupit, běhalo předtím víceméně volně nebo bylo zavřeno v úzké kleci nebo chovném boxu. Pokud by bylo zvíře na porážku převáženo třeba sto kilometrů, dobrý pocit z toho těžko můžeme mít, vystresované dobytče zkrátka ani po sebelepší kuchyňské úpravě nemusí být to pravé.

Zejména u drůbeže se podmínky chovu v České republice v poslední době řeší. A to dost intenzivně. Jedním z témat v minulém roce byl zákaz klecových chovů slepic. A podařilo se, od roku 2027 by měl být zákaz aktuální a platný pro chovatele v ČR. Právě z České republiky (a dále z Polska) nejčastěji najdete maso v našich obchodech. Jedná se stále o jeden z druhů potravin, v nichž se víceméně daří zachovat soběstačnost.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & MASO A UZENINY najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 15.února 2021