Stavební investice, kterou si zejména vrahovičtí občané tolik přáli a po mnoha letech odkladů na ni toužebně čekali, je tady! Ovšem popravdě řečeno, radost střídají také obavy, jak se všechno zvládne z hlediska dopravních komplikací po celém Prostějově. Ano, už žádné odklady, právě dnes, tj. v pondělí 22. března, začíná úplná uzavírka Vrahovické ulice. Uzavřen bude úsek od křižovatky s Tovární ulicí až po kostel v Majakovského ulici. Řidiči tak musí vzít zavděk vytyčenými objízdnými trasami, které zejména pro šoféry z Vrahovic budou hodně dlouhé...

 

Rekonstrukce Vrahovické ulice je rozdělena na dvě hlavní etapy. Zmíněná uzavírka od mostu přes Hloučelu až po kostel potrvá do letních prázdnin, konkrétně do 31. července. Od 1. srpna pak bude uzavřen druhý velmi dlouhý úsek Vrahovické ulice, a to od náměstí Padlých hrdinů po křižovatku s Tovární ulicí. Celá zrekonstruovaná komunikace pak bude řidičům kompletně k dispozici až těsně před Vánoci!

„Už žádná změna v termínech nenastala, od pondělí 22. března se uzavírá Vrahovická ulice od křižovatky s Tovární ulicí po lokalitu u základní školy a kostela v Majakovského ulici,“ potvrdila Večerníku v pátek odpoledne Alena Rašková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějova, v jejíž gesci je právě doprava.

Od dnešního dne tedy mohou nastat značné dopravní komplikace, kterých se obávali hlavně lidé z Vrahovic. Zhuštěný dopravní provoz lze ale očekávat také na objízdných trasách. Hodně přetížené budou zcela jistě i Tovární a Říční ulice, kudy i přes dálniční podjezd, takzvanou „myší díru“, povede jedna z objížděk. „Na objízdné trase u ‚myší díry‘ bude jezdit určitě více aut, ale komplikace neočekávám. Tudy budou totiž jezdit jen osobní auta a hlavně obyvatelé Vrahovic, kteří cestu znají i s jejími záludnostmi. Horší to bude u objížďky přes Dolní a kruháč u bývalé Vitany, kde je hustota provozu výrazně vyšší kvůli vozidlům mířícím z průmyslové a do průmyslové zóny i normálně,“ míní náměstkyně Rašková.

Večerník zajímalo, co přesně se od prvního dne uzavírky bude ve Vrahovické ulici dít? „Ihned budou zahájeny rekonstrukční práce. Nejdříve na mostu přes Romži, poté na samotné komunikaci. Půjde o frézování starého asfaltového povrchu na jejím tělese, nové obruby, podobrubníkové vpusti, napojení vjezdů, autobusové zastávky, veřejné osvětlení, místa pro přecházení i úpravu parkovacích ploch,“ popsal náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal, kterého jsme se ještě zeptali, s čím by srovnal náročnost rekonstrukce celé akce? „Jedná se o standardní rekonstrukci, která je ve srovnání s Plumlovskou méně náročná,“ odpověděl náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

Prostějovany tak až do Vánoc čekají dopravní komplikace, se kterými se musejí vyrovnat. „Znovu prosím o trpělivost všechny řidiče, nervozita provoz neurychlí, ale může zapříčinit nehodu. Myslete prosím i na ty, kteří nejsou profesionály a v husté dopravě se zrovna dobře necítí, přesto musí jet. Všichni jsme kdysi začínali, vydržme to v klidu,“ nabádá k toleranci náměstkyně Rašková. „Jménem vedení města prosíme občany nejen Vrahovic o trpělivost, opatrnost a respektování dopravního značení. Bohužel rekonstrukce komunikace bez uzávěr není možná,“ přidal kolega Rozehnal.

Na D46 zatím bez komplikací

Souběžně s rekonstrukcí Vrahovické ulice probíhají obdobné práce i na dálničním úseku D46 procházejícím Prostějovem, kde se upravuje povrch vozovky na estakádě Haná a rekonstrukcí projdou i dálniční sjezdy a nájezdy. „Po prvních dvou týdnech jsme v této souvislosti nezaznamenali žádné dopravní komplikace. Ostatně na dálnici stále ještě probíhají jen přípravné práce, kdy je dopravní provoz omezen jen minimálně,“ sdělila Večerníku Alena Rašková.

 

2021 10 strana 15