Očekávané se stalo skutkem i v tuzemské házené. Od konce dubna se za příznivější koronavirové situace v zemi měly podle předběžného plánu začít dohrávat z podzimu přerušené nižší soutěže dospělých i mládežnické soutěže 2020/21. Tenhle optimistický záměr však vzal zkraje předminulého týdne definitivně za své.

Důvod? „Exekutiva Českého svazu házené rozhodla na svém jednání v úterý 30. března o zrušení ročníku 2020/2021 v amatérských a mládežnických soutěžích. Důvodem je přetrvávající nepříznivá pandemická situace a vládní opatření,“ zní v oficiálním vyjádření ČSH. Ten pracoval v uplynulých měsících s několika variantami tak, aby bylo možné regulérně odehrát alespoň dílčí část nižších a mládežnických lig. Nicméně v reakci na aktuální vývoj epidemické situace a prodloužení vládních nařízení došlo k definitivnímu zrušení rozjeté sezóny s výjimkou extralig mužů i žen.

„Naším hlavním zájmem je ochrana zdraví sportovců. Po téměř šestiměsíční herní a tréninkové přestávce je potřeba minimálně pětitýdenní společná příprava týmů, aby nedocházelo ke zraněním. Na tu už bohužel není prostor, soutěže musí podle legislativního řádu ČSH skončit do 30. června,“ vysvětlil situaci nový prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala. „Plán na dohrání soutěží COVID 3 počítal s dokončením alespoň podzimní části a dalším pokračováním v sedmnáctém i osmnáctém kalendářním týdnu. Z důvodu prodloužení nouzového stavu až do 11. dubna ale tento plán nemůžeme bohužel realizovat. Současná situace navíc nedává naději na zlepšení. S prodloužením nouzového stavu se samozřejmě protáhla i platnost protiepidemických opatření, která neumožňují dětem a neprofesionálům trénovat,“ doplnil okolnosti rozhodnutí Exekutivy její člen Radek Beneš.

Stoprocentně se tedy potvrdilo mínění zástupců házenkářských klubů z našeho regionu, kteří už dříve poukazovali na reálnou nemožnost uskutečnění jinak chvályhodného záměru zachránit aktuální sezónu, zvlášť po předčasném zrušení té minulé.

„Každý chce pochopitelně v první řadě hrát, což přináší největší radost. Ale vnímám jako nezodpovědné všechno někam narychlo hnát, tlačit účastníky do brzkého pokračování bez adekvátní přípravy. Potom se mohou hromadit zranění i jiné zdravotní problémy a radost rychle vyprchá,“ upozorňoval předseda TJ Sokol Centrum Haná i Házenkářské akademie Olomouckého kraje Petr Kudláček.

„Na jednu stranu touhu dohrát aktuální sezónu chápu, zvlášť po zrušení té předchozí. Taky máme házenou moc rádi a chtěli bychom hrát, ale člověk nemůže nevnímat současnou situaci s koronavirem i její stále nepříznivý vývoj. Takže na druhou stranu jsem k možnému dohrání aspoň poloviny nižších a mládežnických soutěží podle nejzazšího termínového plánu spíš skeptický,“ říkal hlavní kouč mužů TJ Sokol II Prostějov Tomáš Černíček.

Jak se ukázalo, jejich názory byly naprosto relevantní. ČSH se nyní zaměří na dvě klíčové oblasti. „První je návrat dětí k organizovaným a pravidelným formám přípravy tak, jak to budou umožňovat protiepidemická opatření. Ve spolupráci s dalšími kolektivními sporty jednáme o možnosti tréninku družstev a sehrání přátelských utkání alespoň na venkovních hřištích,“ nastínil plán pro nejbližší týdny Zdráhala s tím, že Český svaz házené v posledních dnech představil hned dva projekty věnované mládeži. „Ve čtvrtek odstartoval seriál Live tréninků s tréninkovými centry mládeže, který je určen nejen pro kategorie minižáků a mladšího žactva. A krajští manažeři postupně spouštějí projekt mládežnické On-line ligy, který se ze Středočeského kraje úspěšně rozšiřuje i do dalších regionů.“

Druhým důležitým tématem je pak příprava ročníku 2021/2022, přičemž struktura jednotlivých soutěží (počet družstev i konkrétní týmové obsazení) může být upravena podle přihlášených celků. Probíhat budou rovněž jednání o podmínkách a omezeních, za nichž bude možné uskutečnit letní přípravu.