Po celé České republice se v dubnu koná akce Ukliďme Česko. Na některých místech ale lidem tato „jednorázovka“ nestačí a pustili se do čištění okolí svých domovů znovu. Jedním z nich jsou i Hradčany-Kobeřice.

V obci se totiž rozhodli, že by okolí zdejšího zatopeného lomu mohlo prokouknout. A zase jednou připomínat ono přitažlivé místo, kam se chodilo na romantické procházky a za koupáním.

A tak mnozí místní popadli hrábě, další nářadí a taky nezbytné pytle na odpadky a vyrazili. Včetně starostky Zuzany Weinlichové. „Přišli ti, kteří chodí na podobné akce častěji. Přišlo jich ale trochu míň než na akci Ukliďme Česko. Je to lepší, než aby to dělali obecní zaměstnanci, kteří jsou jen tři. Ti by to dělali týden,“ poznamenala starostka, která se stejně jako dalších více než dvacet lidí chopila nářadí. Je zde co hrabat, na zemi leží spousta větví, listí, mechu, ale také odpadu jako sklo, plechovky, víčka od PET lahví. „Řadu let tu bylo mrtvo. Za mých mladých let tady ale bývalo pořádně rušno. Pak se zde našla mrtvola a všechno utichlo. Většina si navykla sem vozit nepořádek, tak jsme prostor zatarasili. Přes zimu došlo na hrubé čištění,“ říká Zuzana Weinlichová s tím, že je ještě potřeba úklid místa dotáhnout do konce.

To bude jednou sloužit na procházky. Ostatně k tomu láká i pěkný výhled do lomu. „Chodíme sem na akce. Pamatuji si, když to tu ještě fungovalo. Bude to fajn, takové místo na procházky,“ říká jedna z brigádnic, která se představuje jako Marcela. O kus dál se činí také postarší muž. Záhy se dovídáme, že se jmenuje František Muller a do obce se přistěhoval před rokem. Jak se ukazuje, rychle se zapojil do místního dění. „Je to moc fajn. Takový nádherný kousek přírody, třeba pro děti na procházky. Prokouklo to, už od silnice je to znát,“ říká, když si dává krátkou pauzu. „Jsem zde v obci rád. Jsou tu moc fajn sousedé, pořád se tady něco děje,“ povídá spokojeně. Záhy se ale vrací k práci, zbývá jí ještě dost.

I protože plány s malou plošinou nad lomem a se zdejším lesíkem jsou velké. „Tam bude přírodní hřiště na volejbal. A tam vzadu, co je v zemi skruž, přibyde ohniště s okolním posezením. V plánu je i altán, lavičky a prostor na procházky. V těchto místech vznikne prostor pro koupající,“ ukazuje postupně starostka Weinlichová.

A skutečně z plošiny pár metrů nad lomem vede kamenitá stezka dolů k vodě. Zatímco si zde pracanti chladí vodu a pivo, jednou se sem můžou vrátit plavci. I nepříliš lákavě vypadající voda sem tam nějakého přitáhne. „Sám nad tím přemýšlím. Člověk už má strach z hloubky, ale láká mě zaplavat si. Někteří už sem chodí. Před čtrnácti dny jsem pár otužilců viděl,“ konstatuje Muller. Bude to chtít ale ještě hodně času, než se z místa znovu stane destinace oblíbená rekreanty a plavci. „Ano, je to práce na několik let. Ale začali jsme,“ loučí se s úsměvem starostka.