Správa silnic Olomouckého kraje letos počítá s opravami vozovek nižších tříd za desítky miliónů korun. Zimní sezóna, která končí v březnu, se na jejich stavu dramaticky podepsala. Například únorové náklady na zimní údržbu byly z pohledu krajských silničářů dvakrát vyšší než činí dlouhodobý průměr.

„Na vysprávky silnic je letos v rozpočtu vyčleněno jednaosmdesát miliónů korun, což je o pět miliónů více než vloni. Opravy silnic se naplno rozjedou s nárůstem denních teplot. Správě silnic letos pomůžou dvě nové vysprávkové soupravy na cestmistrovství v Přerově a ve Zvoli,“ uvedl Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

Nová technika i navýšený rozpočet se letos budou silničářům určitě hodit. Zima totiž zanechala na silniční síti v Olomouckém kraji hluboké stopy, a to doslova. Na Šumpersku a Jesenicku evidují cestáři 140 kilometrů výrazně poškozených cest, výtluky je poseta například i silnice II/150 na Prostějovsku nebo III/01857 na Přerovsku.

S náročným průběhem zimy souvisí také náklady na zimní údržbu. Ty byly letos podstatně vyšší než v minulých letech. Bez započítání března se spotřebovalo 14 541 tun posypového materiálu, což je nejvíce od roku 2013. Jen v únoru činily náklady na údržbu silnic 43 miliónů korun,“ dodal Zácha.  

Správa silnic Olomouckého kraje se stará o více než tři tisíce kilometrů vozovek. Zimní údržbu komunikací prvních tříd včetně exponované cesty přes Červenohorské sedlo zajišťuje konsorcium soukromých firem.